Vezi VIDEO
In loc sa astepte ”para malaiata”, o fundatie din Baia Mare a pornit o afacere ”dulce” pentru a-si sustine proiectele sociale. Maicutele de la Sacro Cuore sunt deja vestite in Maramures pentru prajiturile pe care le fac. Banii pe care calugaritele ii castiga din vanzarea tartelor si biscuitilor sunt investiti in educatia unor copii proveniti din familii nevoiase.
Fundatia Sacro Cuore are in grija, inr-o o casa de tip familial, opt fete ce au varste intre 10 si 17 ani, pe care le imbraca, le hraneste si le trimite la scoala. Pe altele patru, care sunt deja majore, calugaritele le ajuta sa-si continue studiile la facultate. Si toate acestea din banii obtinuti dupa vanzarea produselor de patiserie pe care maicutele le gatesc.
Vicepresedintele Fundatiei Sacro Cuore este sora Rosalba, o italianca venita in Romania in urma cu 14 ani. Aceasta spune ca a deschis de mai bine de un an patiseria in Baia Mare, pentru ca s-a saturat sa astepte ajutor din partea altora.
„Ne-am saturat sa tot cerem ajutor, am zis ca cel mai bine ar fi sa incercam sa ne ajutam singuri. Un finantator din Italia ne-a ajutat sa deschidem aceasta patiserie si ne-a invatat sa facem produsele cu specific italian”, a spus sora Rosalba.
Profitul din afacerea cu prajituri nu ajunge pentru toate cheltuielile pe care le are fundatia, dar, oricum, e un ajutor substantial. Clientii care trec pragul patiseriei sunt multi, dar, dupa cum mai spune sora Rosalba, „e loc si pentru mai mult”.
Patru dintre fetele de care are grija fundatia lucreaza in cofetaria calugaritelor. Au invatat retetele unor specialitati italiene, care sunt exterm de cautate de cunoscatori. Cele mai multe cereri sunt pentru „canoncini”, un produs din foietaj umplut cu crema de vanilie sau ciocolata.
„Acesta este cel mai solicitat produs. Avem o cerere de circa 2.000 de bucati pentru sarbatori”, detaliaza sora Rosalba. Produsele sunt fara conservanti, fara amelioratori, iar preturile sunt cuprinse intre 20 si 25 lei/kilogram.
Fundatia Sacro Cuore mai are deschis un centru de zi pentru copii, unde aproximativ 50 de elevi ce provin din familii dezorganizate ori care au probleme financiare vin dupa cursurile de la scoala si primesc o masa calda. Apoi fac teme si au diferite activitati.
Fetele aflate in grija fundatiei si care ajung la majorat nu sunt lasate in voia sortii. Cele care vor sa mearga la facultate sau sa lucreze alaturi de calugarite pot locui intr-un ”apartament protejat”, la fel ca alte patru fete.
„Doua dintre ele sunt studente, una la facultate, iar alta face un masterat acuma. O alta lucreaza chiar la noi in patiserie”, se mandreste sora Rosalba. Ea spune ca timp de un an dupa ce-si gasesc un serviciu, fetele nu platesc nimic. Dupa un an, probabil vor contribui la plata intretinerii.
Sursa: Angela Sabau