Efectele pozitive ale unui compus extras din struguri negri asupra persoanelor supraponderale au fost demonstrate stiintific: vinul rosu contine un compus care arde grasimile din ficat, arata un studiu publicat recent in Journal of Nutritional Biochemistry si preluat de metronews.fr.
Oamenii de stiinta au expus un ficat si celule de grasime unor extrasi din mai multe substante chimice provenite din struguri Muscadine, soi din sud-estul Statelor Unite. Unul din compusi, acidul elagic, a dus la incetinirea semnificativa a cresterii numarului de celule de grasime existente, ca si a formarii unora noi. Astfel, consumul de vin rosu ar fi un bun mijloc de a contribui la combaterea obezitatii si a tulburarilor metabolice asociate, cum ar fi steatoza hepatica (cand ficatul este prea gras).
Studii realizate anterior, desfasurate pe soareci supraponderali, pusesera in evidenta necesitatea unui regim alimentar cu extrasi din soiul de struguri Pinot Noir. Ficatul soarecilor care au consumat echivalentul uman al unui pahar si jumatate pe zi din sucul acestor struguri a acumulat mai putina grasime decat al semenilor lor care nu primisera extras de struguri.
Cercetatorii avertizeaza totusi ca extrasii din struguri nu constituie un tratament miraculos pentru pierderea greutatii. ‘Nu am ajuns la concluzia ca acesti compusi ar avea un rol in slabire, precizeaza Neil Shay, biochimist si coautor al studiului. Dar, daca am putea dezvolta o strategie nutritionala care ar reduce acumularea de grasimi in ficat, folosind struguri, ar fi un lucru bun’, a adaugat el.
Scopul nu este prin urmare inlocuirea medicamentelor existente cu struguri, ci indrumarea oamenilor spre alimente bune pentru sanatate. ‘Daca va faceti cumparaturile stiind ce aliment este bun pentru problemele dvs. de sanatate, ar fi bine sa va procurati acest fruct’, a incheiat el.
Sursa: Agerpres