Vezi VIDEO
Lipsa parintilor dar si problemele emotionale sunt unele din principalele motive care ii determina pe elevi sa apeleze la consiliere psihologica. Astfel, aproximativ 4.000 de elevi au trecut pragul unui birou de consiliere psihologica in primul semestru al acestui an scolar. La acestia se mai adauga alti aproximativ 6.000 de elevi din unitatile scolare din Maramures care au primit consiliere in cadrul sedintelor de grup. La nivelul judetului sunt 71 de consilieri scolari care isi desfasoara activitatea in 110 unitati de invatamant din judet.
Potrivit unui bilant elaborat la finele primului semestru al anului scolar de catre reprezentantii Centrului Judetean de Asistenta Psihopedagogica Maramures, cel mai mare numar de elevi consiliati individual a fost inregistrat in randul liceenilor care frecventeaza scoala in mediul urban. Este vorba despre 908 elevi maramureseni.
“Exista elevi de etnie roma care sunt consiliati, exista numerosi elevi care au probleme si provin din familii monoparentale. Sunt si foarte multi elevi care vin si solicita consilierea scolara la cabinet pentru probleme emotionale. Mai sunt elevi care se confrunta cu situatia parintilor plecati la munca in strainatate. Problematica este foarte variata si complexa iar consilierul scolar raspunde de fiecare data solicitarilor care vin in scoala”, a declarat Cristina Ambrus, reprezentant Centrul Judetean de Asistenta Psihopedagogica Maramures.
Elevii au invatat sa treaca peste rusinea de a-si expune problemele in fata unui consilier, astfel ca majoritatea elevilor de liceu merg singuri la specialist pentru a-i spune problema cu care se confrunta.
“Sunt foarte multi elevi care apeleaza singuri la cabinetul scolar, exista insa si situatii in care consilierul scolar colaboreaza cu profesorul-diriginte sau cu invatatorul clasei pentru a-i fi aduse la cunostinta anumite situatii si cazuri. In aceasta situatie, consilierul scolar poate raspunde solicitarilor prin consiliere de grup, prin activitati pe care le desfasoara la orele de consiliere si orientare. Prin aceasta ma refer la orele de dirigentie si dupa aceea, in functie de solicitari si de nevoi poate raspunde acestora prin sedinta de consiliere individuala”, a mai adaugat Cristina Ambrus, reprezentant Centrul Judetean de Asistenta Psihopedagogica Maramures.
Alaturi de elevi, la consiliere sunt de multe ori chemati si parintii sau apartinatorii lor. Acest lucru se intampla mai ales in sedintele pentru cariera.
Sursa: Simona Vasiac