Tinerii in varsta de pana la 35 de ani vor primi finantare nerambursabila de maximum 10.000 de euro pentru infiintarea de microintreprinderi, dar trebuie sa angajeze minimum doua persoane si sa reinvesteasca anual 50% din profit, potrivit unei ordonante de urgenta aprobate azi, 2 februarie, de Guvern. Tinerii care indeplinesc conditiile vor beneficia prin Agentia pentru Implementarea Proiectelor si Programelor pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii (AIPPIMM) de alocatii financiare nerambursabile reprezentand cel mult 50% din valoarea proiectului aferent planului de afaceri, pentru care se face dovada surselor de cofinantare.
Alte facilitati acordate debutantilor in afaceri sunt scutirea de la plata contributiilor de asigurari sociale datorate de angajatori pentru veniturile aferente timpului lucrat de cel mult patru salariati, angajati pe durata nedeterminata.
„Aceasta perioada constituie stagiu de cotizare in sistemul public de pensii, iar pentru stabilirea si calculul drepturilor prevazute de Legea 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale se utilizeaza venitul brut realizat lunar, la care asiguratul datoreaza contributia individuala de asigurari sociale”, se mentioneaza in document.
Tinerii antreprenori vor mai beneficia de scutirea de la plata taxelor pentru operatiunile efectuate de Oficiul National al Registrului Comertului si, respectiv, de oficiile registrului comertului de pe langa tribunale si vor primi consiliere si sprijin de la oficiile teritoriale ale AIPPIMM.
De asemenea, acestia vor primi garantii de la Fondul National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii pentru creditele contractate in vederea realizarii planurilor de afaceri acceptate de AIPPIMM, pana la cel mult 80% din valoarea creditului solicitat, in limita sumei de 80.000 de euro.
Calitatea de microintreprindere apartinand intreprinzatorului debutant se pierde la data de 31 decembrie a anului in care se implinesc trei ani de la data inregistrarii firmei dupa trei ani si daca cifra de afaceri pe anul in curs a microintreprinderii a atins echivalentul in lei al sumei de 500.000 euro.
In ceea ce priveste obligatiile intreprinzatorilor, acestia trebuie sa reinvesteasca anual 50% profitul realizat in anul fiscal precedent, sa angajeze cu contract de munca pe durata nedeterminata si sa mentina in activitate cel putin doi salariati de la momentul obtinerii facilitatilor si pana la pierderea calitatii de microintreprindere apartinand tanarului debutant.
Acordarea de facilitati pentru tinerii intreprinzatori a fost discutata de Guvern inca din anul 2009. De atunci, actul normativ prin care se dorea incurajarea infiintarii de firme de catre tinerii de pana la 35 de ani a suferit modificari semnificative. Initial, printre facilitatile propuse de Guvern era prevazuta scutirea de la plata impozitului pe profit pentru o anumita perioada.
De asemenea, aceste firme ar fi urmat sa fie scutite de la plata impozitului pe salariu pentru cinci salariati, angajati pe durata nedeterminata, pentru un venit impozabil nominal echivalent cu 500 euro.
Sursa: Mediafax