Vezi VIDEO
Tot mai multi elevi si studenti cauta, in aceasta perioada, trucuri pentru a trece cu bine fie de examenul de bacalaureat, fie de sesiunea ce bate la usa. Unii dintre ei apeleaza la medicul de familie si ii cer sfatul vizavi de administrarea de lecitina sau alte suplimente alimentare care sa le poata creste capacitatea de memorie si concentrare. Specialistii spun insa ca secretul sta intr-o alimentatie sanatoasa. In plus, cel mai simplu mod de a trece un examen e de a invata temeinic.
Stresul, oboseala si volumul foarte mare de informatii pot crea depresie si panica in randul elevilor, insa toate acestea pot fi foarte usor stapanite cu un program riguros, cu multa miscare si sport, cu mese regulate si bogate in proteine si disciplina, spun medicii.
„Intr-adevar sunt tineri de varsta majoratului sau tineri studenti care se adreseaza frecvent medicului lor pentru a afla daca exista medicamente care sa ii ajute in procesul de invatare. Trebuie sa spun ca exista. Sunt tot felul de medicamente, elemente minerale, vitamine sau lecitina care ajuta, dar care trebuie luate numai la sfatul medicului. Trebuie invatat intr-un anumit ritm: mai mult dimineata, mai putin dupa-amiaza si deloc noaptea. De asemenea, este foarte bine sa faci pauze. Sa inveti o ora, sa faci o pauza de 10-15 minute si apoi sa inveti din nou. Este indicat consumul de lichide, pentru ca este deja o perioada calduroasa, dar si cel de fructe. De asemenea, este indicat sa mancam alimente calorice bune, adica lapte, carne, branza, oua, bineinteles fara sa exageram”, a declarat medicul de familie Gheorghe Lascu.
Specialistii spun ca de mare ajutor poate fi si ciocolata, insa doar in cantitati moderate. Sunt indicate si semintele, fie cele de floarea soarelui fie de dovleac, deoarece contin uleiuri si elemente minerale, precum selenium care ajuta si stimuleaza activitatea cerebrala, insa acestea ar trebui consumate din timp, in perioada in care creierul nostru asimileaza informatia si nu in ultimele zile dinaintea examenelor. Mai mult, in aceasta perioada trebuie evitate excesele de orice fel.
„Nu este bine ca in perioada aceasta sa se consume alcool, nu este bine sa se fumeze si nici sa se faca abuz de cafea. Cafeaua este un stimulent, dar in cantitate mare poate duce la efecte negative asupra sistemului nervos, asupra vazului si nu numai”, a precizat Gheorghe Lascu.
Printre fructele si legumele cunoscute pentru efectele lor de stimulare a memoriei si activitatii cognitive se mai numara bananele, lamaia, ananasul, afinele, morcovii, varza cruda si nucile.
Sursa: Tania Purcaru