Un nou dispozitiv tehnologic realizat sub forma unei veste, ce are capacitatea de a transforma in vibratii cuvintele rostite, ii poate ajuta pe cei care sufera de surditate sa perceapa cuvintele intr-un mod complet nou, conform unui material publicat de LiveScience.
In intreaga lume traiesc aproximativ 53 de milioane de oameni care sufera de surditate. Implanturile cohleare pot fi o solutie pentru unii dintre acesti pacienti, insa o astfel de interventie este foarte costisitoare, necesita o interventie chirurgicala invaziva si nici nu dau rezultate foarte bune pentru pacientii mai mari de 12 ani.
Scott Novich si David Eagleman, neurologi la Colegiul de medicina Baylor din Houston, Texas, lucreaza la un dispozitiv care porneste de la premisa substitutiei senzoriale — transmiterea informatiei specifice unui anumit simt catre un alt simt. Spre exemplu, o companie din New York denumita Tactile Navigation Tools lucreaza la prototipul unei veste care poate transforma informatiile de natura spatiala in vibratii care ii ajuta sa se orienteze pe oamenii care sufera de cecitate.
„Pana la urma nu este vorba decat de semnale electrice trimise de receptorii senzoriali spre creier. Receptorii sunt acordati pentru tipuri specifice de informatii, insa nu scrie nicaieri ca trebuie sa transmitem exact acel tip de informatii” (pentru care un pacient nu dispune de receptori senzoriali valizi), a declarat Scott Novich pentru Live Science.
Noul dispozitiv pentru persoanele care sufera de surditate a primit denumirea VEST (acronimul de la versatile extra-sensory transducer) si poate fi purtat, la fel ca o vesta, pe deasupra sau dedesubtul hainelor. Un microfon instalat pe vesta capteaza sunetele din mediu si le transmite unei tablete sau unui smartphone Android. Acest gadget banal extrage semnalul audio relevant pentru vorbire (spre exemplu) si-l transforma in niste modele unice de vibratii (similare celor cu care sunt prevazute telefoanele mobile).
Novich si Eagleman au testat acest dispozitiv pe cativa voluntari, unii cu probleme de auz, altii cu auzul normal. In cadrul acestor teste, vesta vibreaza intr-un mod ce corespunde unui cuvant ales aleator, iar cel care o poarta trebuie sa ghiceasca cuvantul corect dintr-un set de patru cuvinte.
Cei doi au comparat doi algoritmi diferiti pentru transformarea cuvintelor in vibratii, in doua experimente. Participantii au participat la pana la 600 de teste pe zi in cadrul ambelor experimente. Intr-unul dintre acestea, testele s-au incheiat in momentul in care peste 75% dintre cuvintele transformate in vibratii au fost recunoscute corect, iar in celalalt experiment testele s-au incheiat dupa 12 zile.
Cercetatorii strang inca date, dar rezultatele preliminare sugereaza ca atat persoanele care sufera de surditate cat si cele cu auzul normal pot invata sa interpreteze cuvintele rostite drept anumite modele de vibratii pe piele.
Dupa un ciclu de invatare de aproximativ doua saptamani, acest dispozitiv poate oferi o experienta senzoriala directa pentru utilizatori, conform lui Eagleman, experienta senzoriala in care o anumita vibratie simtita pe piele va fi asociata cu „auzirea” unui cuvant.
In urmatoarea faza de testare, voluntarii vor folosi acest dispozitiv pentru o perioada de sase saptamani consecutive.
Cei doi au reusit deja sa stranga peste 47.000 de dolari pentru acest proiect in cadrul unei campanii Kickstarter. Novich si Eagleman estimeaza ca atunci cand se va trece la productia de serie a acestui dispozitiv, costurile de achizitie nu vor depasi 2.000 de dolari.
Prototipul noului dispozitiv a fost prezentat cu ocazia celei de-a 44-a Conferinte anuale a Societatii americane de Neurologie.
Sursa foto: Agerpres
Sursa: Agerpres