El a precizat ca in cel mult doua saptamani va prezenta Guvernului un proiect de ordonanta de urgenta care sa prevada eliminarea corelatiei intre prestatiile sociale si salariul minim pe economie, informeaza Rompres.
Cele 10 tipuri de prestatii sociale, acordate in prezent diferitelor categorii de persoane aflate in dificultate, vor fi stabilite in functie de indicatori sociali de referinta, a spus Pacuraru, adaugand ca nivelul acestora nu va fi mai mic decat cel aflat in plata la momentul actual.
Presedintele organizatiei patronale UGIR-1903, Cezar Coraci, considera ca initiativa ministrului va avea efecte pozitive – bugetul asigurarilor sociale va fi stabilit pe baze mult mai clare si va fi mai usor de negociat salariul minim cu sindicatele.
In prezent in Romania exista doua salarii minime pe economie, cel negociat de patronate si sindicate – 440 lei si salariul minim garantat in plata – 390 lei, in functie de care se calculeaza diversele drepturi banesti ale bugetarilor, precum si prestatiile sociale.
Guvernul si partenerii sociali doresc, pentru anul viitor, unificarea salariului minim, dar neintelegerile dintre patronate si sindicate fac putin probabil acest lucru.
Sursa: Ioana Osan