Vezi VIDEO
O cifra ingrijoratoare privind numarul copiilor abandonati la nastere prezinta medicii din Maramures. Potrivit statisticii, numarul bebelusilor lasati in spitale chiar de catre parinti s-a dublat in 2012, comparativ cu anii precedenti. Saracia, lipsa unui partener de viata sau chiar nepasarea sunt cele mai frecvente motive invocate de mame atunci cand decid ca nu vor sa isi ia acasa propriul copil.
Numai in Spitalul Judetean de Urgenta „ Dr. Constantin Opris” din Baia Mare, unde lunar se nasc intre 150 si 200 de copii, au fost abandonati sapte nou-nascuti in cursul anului trecut.
„Am avut copii abandonati, din pacate au fost chiar mai multi anul trecut decat in ceilalti ani. In 2010 am avut 5 copii, in 2011 au fost 3 si in 2012 au fost 7 copii. Toti acesti copii nu raman la noi in spital. Ei se declara abandonati de la noi pentru ca aici, in maternitate, se intocmesc formele de abandon, insa apoi sunt transferati in centre maternale, la asistenti maternali” a explicat Laura Veronescu, seful Sectiei Neonatologie din cadrul Spitalului Judetean.
Potrivit medicilor, motivul cel mai des invocat de mamele care isi abandoneaza pruncii este acela ca nu au un partener de viata, copilul nefiind recunoscut de tata. De asemenea, situatiile in care mamele sunt minore sau nu au o situatie familiala buna si nu au unde sa ii duca sau nu fac efortul de a-i integra in familie sunt alte cauze care duc la abandon.
Pret de cateva zile sau chiar saptamani, in functie de greutatea si starea de sanatate cu care se naste, nou-nascutul este tinut in maternitate. Apoi, dupa ce sunt intocmite actele de abandon, copiii sunt predati Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC), care ii dau mai apoi in grija asistentilor maternali pentru ca micutii sa poata fi integrati intr-o familie. Acesti oameni sunt cei care tin loc de mama si de tata pentru copilul abandonat. Trist este faptul ca si asistentii sociali confirma trendul ascendent din ultima perioada, numai in acest an la nivelul DGASPC Maramures fiind inregistrati 5 copii abandonati.
„Din nefericire, anul 2013 pare a semnala un trend ascendent, iar asta poate fi si pe fondul unei oarecare degradari a situatiei economice in general, dar nu numai. E de evaluat acest fenomen, de vazut ce se intampla in perioada urmatoare si daca toate acestea au si conotatii suplimentare”, a aratat Raul Dromereschi, sef Serviciu Abuz-Neglijare din cadrul DGASPC.
Singura veste buna in ceea ce privesc copiii abandonati este aceea ca in acest an din cei 5 nou-nascuti repartizati asistentilor maternali, trei au fost luati inapoi de parinti si integrati in familia naturala. Din cei cinci copii abandonati, patru provin din mediul urban si unul din mediul rural.
Sursa: Anca Popescu Glodan