Aproximativ 4.000 de persoane din toata tara urmeaza un tratament impotriva hepatitei C, iar alte 2.500 sunt pe listele de asteptare in diferite judete, acolo unde sunt inregistrate cazurile.
„In jur de 4000 sunt in tratament la nivel national, cam 2.500 sunt pe lista de asteptare, insemnand o perioada de 6-8 luni, perioada variaza intre 6 luni si 2 ani in functie de judetul unde pacientul se afla in tratament. La o prevalenta de 3,4%, la o populatie de 20 de milioane de locuitori, se considera ca avem aproximativ 700.000 de infectati la nivel national, din care, in ultimii zece ani, prin diverse studii, pot spune ca s-au descoperit cam 50.000″, a declarat pentru Agerpres Dan Cirstea, managerul unei companii farmaceutice.
De cele mai multe ori, hepatita C nu este descoperita de pacienti deoarece boala nu prezinta niste simptome concrete, iar cand acestea ar putea sa apara, diagnosticul este de ciroza hepatica sau cancer hepatic.
Pentru a descoperi hepatita C este nevoie de doua analize fundamentale: determinarea transaminazei si cea a anticorpilor antiVHC.
„Este total nespecific. Ar trebui fiecare, daca se simte mai obosit sau mai somnolent, sa mearga sa-si faca analizele, dar astea se pun pe seama stresului, pe seama oboselii. Determinarea de transaminaza nu este suficienta pentru ca poti sa ai hepatita cu virus C si sa ai transaminaza normala. Ar trebui efectuata si aceasta determinare de anticorpi antiVHC si respectiv pentru virus B. Un screening la nivel national, se pare ca totusi nu este cost eficient, dar la un moment dat, daca s-ar gasi resurse, eu zic ca s-ar putea incerca”, a declarat pentru Agerpres Laura Iliescu, medic primar Medicina Interna, Institutul Clinic Fundeni.
In ultima vreme, mai multe cazuri de hepatica C au fost intalnite la tinerii care si-au facut piercinguri sau tatuaje, boala transmitandu-se foarte usor prin sange.
„Tinerii trebuie sa aiba grija cu piercingul si cu tatuajele, se transmite foarte usor, am avut destui pacienti de la tatuaje. In afara de asta, cabinetele stomatologice trebuie sa fie sigure, cabinetele de cosmetica, de manichiura si pedichiura, nu sunt convinsa ca peste tot se indeplinesc conditiile de sterilizare corecte, apoi daca au in familie, sotul sau sotia ar trebui sa se testeze, persoanele care vor sa faca un copil ar fi util sa-si faca aceasta determinare inainte sa se hotarasca sa ramana insarcinate, au inceput din ce in ce mai mult sa fie si drogatii pe cale intravenoasa”, a spus Laura Iliescu.
In urma un studiu realizat in anul 2007 si extins apoi in anul 2009, s-a constatat ca prevalenta in anticorpi antiVHC a crescut de la 4,5% la 7% la nivel national.
„La nivelul intregii tari, daca initial a fost prevalenta in jur de 4,5%, cand studiul a fost extins s-a ajuns la 7% prevalenta in anticorpi antiVHC. Deci ne mentinem intre o prevalenta medie spre mare. Cele mai multe cazuri au fost inregistrate in sud-estul tarii, in Tulcea, chiar si Constanta, Giurgiu, Dambovita, in Bucuresti mai putin”, a completat Laura Iliescu.
Sursa: Agerpres