Vezi VIDEO
Cifre alarmante privind numarul persoanelor care sufera de diabet zaharat prezinta medicii din Maramures. Acestia arata ca, in fiecare an, la nivelul judetului sunt inregistrati 2.000 de noi pacienti diagnosticati cu aceasta afectiune, ceea ce inseamna ca numarul diabeticilor depistati in fiecare zi trece de cinci. Cresterea numarului de bolnavi este una constanta, dupa cum spun medicii.
Alimentatia nesanatoasa, gustarile dulci luate intre mese, stresul si sedentarismul sunt principalele cauze care conduc, incet dar sigur, spre diabet. Nutritionistii sustin ca aceasta boala se instaleaza in timp, cele mai multe cazuri din Maramures fiind inregistrate la persoane de peste 60 de ani. Specialistii sunt ingrijorati de faptul ca, in decursul urmatorilor ani, numarul diabeticilor va fi extrem de mare, daca se mentine linia ascendenta inregistrata in ultimul deceniu.
„Periodic, pe masura ce trec anii, avem din ce in ce mai multi pacienti cu diabet zaharat. Daca anul trecut ne limitam undeva la 17.000 de pacienti, in momentul actual avem peste 19.000 de pacienti cu diabet, deci un surplus de 2.000 de pacienti pe an, ceea ce este foarte mult. Trendul actual spune ca, la un moment dat, in 20-30 de ani, un pacient sau o persoana din trei va fi diagnosticata cu diabet”, a aratat, pentru eMaramures, nutritionistul Mihaela Mociran.
Primul pas pentru a preveni aparitia acestei boli este acela de a ne schimba stilul de viata. Pe cat de simplu, pe atat de complicat pare sa fie pus in practica acest lucru, deoarece rezultatele nu apar peste noapte, iar eforturile trebuie sa fie permanente, fara a se considera ca e vorba despre o dieta.
Rigurozitatea meselor si selectia produselor consumate sunt foarte importante. Astfel, nutritionistii recomanda respectarea celor trei mese principale si doua gustari pe zi, care trebuie sa contina deopotriva si carbohidrati, dar si legume, fructe si peste, dulciurile si prajelile fiind principalii inamici alimentari. Totodata, esentiale sunt si cantitatile consumate.
„In fiecare an, un pacient depune iarna cam 2 – 3 kilograme in plus, iar vara da jos 1 – 1,5 kilograme. Deci, pe termen lung, in fiecare an acumulam cate un kilogram in plus. Pe langa asta, metabolismul nostru bazal scade pe masura ce inaintam in varsta. Trebuie sa fim constienti ca pe masura ca inaintam in varsta ar trebui sa mancam mai putin din punct de vedere caloric”, a mai explicat Mihaela Mociran.
Specialistii sustin ca nu se poate vorbi despre o predispozitie pentru aparitia acestei boli in randul femeilor sau in cel al barbatilor si ca alimentatia si stresul la care e supus organismul joaca un rol esential.
Nutritionistii recomanda respectarea piramidei alimentatiei. La baza acesteia stau painea si produsele din aceasta categorie, respectiv pastele fainoase, cartofii, urmate de legume, zarzavaturi si fructe. Este foarte important sa reducem cat mai mult prajelile din meniul nostru si sa consumam lactate. Acestea sunt extrem de necesare in special in cazul copiilor si varstnicilor, care trebuie sa consume cate o portie sau doua pe zi pentru a-si asigura necesarul de calciu.
Sursa: Anca Popescu Glodan