Numarul cazurilor noi de malnutritie proteino-calorica a crescut foarte mult, mai ales in mediul rural, un copil din trei suferind din cauza unei alimentatii lipsite de elementele esentiale dezvoltarii normale a orgnismului precum peste, carne, oua, branza, a afirmat, vineri, medicul Mihai Munteanu.
„Alimentatia este mai importanta decat medicatia. Degeaba ii dau calciu, daca nu ii dau proteina, in fiecare zi. Un copil trebuie sa manance carne, ou, branza, lapte. Exista copii cu malnutritie, iar numarul lor creste continuu. Au fost inainte de ’89 cand nu erau atat de multe alimente. Acum sunt, dar nu sunt bani. Malnutitia este adaugata la diagnostic, la una din trei internari”, a declarat medicul primar Mihai Munteanu de la Spitalul de Copii „M.Curie”, din Capitala.
Acesta a aratat ca, in general, copiii primesc lapte, dar au mari carente privind alte alimente, respectiv carne branza, oua si chiar de fructe. „Este mare carenta de branza, carne, oua. Nu mai vorbim de peste, chiar si fructe, desi acestea din urma sunt raspandite in organism, daca le mananca o data pe saptamana. Proteinele nu pot fi subtituite din alimentatie. Inainte de 2000 un copil din zece era diagnosticat cu malnutritie, in ultimii trei ani, unul din trei copii are acest diagnostic„, a adaugat medicul bucurestean.
Acesta a explicat ca, in timp, malnutitia poate provoca anumite boli infectioase, prin scaderea imunitatii, reactivarea unei tuberculoze, maladie raspandita la copiii care nu sunt bine hraniti. De asemenea, copiii malnutriti au dezvoltare neurologica intarziata, tulburari de memorie, dar si o slaba adaptabilitate la stres.
Statisticile Ministerului Sanatatii arata ca in 2009 au fost 6.360 cazuri noi de malnutritie proteino-calorica la copii cu varste intre 0 si 2 ani, iar in primul trimestru din 2010 au fost 1.553 de cazuri.
La aceeasi categorie de varsta, in 2009, au ramas in evidenta cu malnutritie proteino-calorica 10.035 de copii, iar in trimestrul intai din 2010, 8.879 de copii.
Sursa: Mediafax