Vezi VIDEO
Venirea pe lume a unui copil, chiar daca el a fost dorit si asteptat de proaspetii parinti, ii poate crea mamei o stare de depresie. Potrivit medicilor, in ultimii ani depresia postnatala a devenit tot mai intalnita, 2 din 10 femei avand nevoie chiar de ajutorul unui psihiatru pentru a depasi aceasta stare.
Specialistii arata ca in primele saptamani de dupa nastere, pot sa apara la majoritatea femeilor schimbari bruste de dispozitie. Femeile care au nascut de curand se pot simti usor deprimate, se concentreaza cu dificultate, se simt obosite, stresate si isi pierd apetitul sau descopera ca nu se pot odihni deloc, chiar daca bebelusul doarme.
“Toate lauzele au o stare mai depresiva dupa 4-5 zile de la nastere. Este mai frecventa si mult mai des intalnita in perioada noastra depresia decat era poate pe vremea parintilor nostri. Este o depresie care in majoritatea cazurilor se rezolva fara interventii medicale si fara medicamente, dar sunt si cazuri in care trebuie tratate de catre psihiatru”, a explicat Laura Veronescu, sef Sectie Pediatrie.
Atat specialistii cat si de medicii considera ca principalul motiv pentru instalarea depresiei postnatale in randul proaspetelor mamici este cauzata in principal de solicitarile mult mai mari ale vietii dinainte de nastere si de dupa nastere. Depresia este explicata de epuizarea organismului, de dezechilibrele endocrine si metabolice care se produc in timpul si dupa nastere.
Sunt insa cazuri cand specialistii nu gasesc explicatii ale acestei depresii. Sunt mame echilibrate, care nu au avut probleme psihice inainte de sarcina, iar dupa nastere sunt depresive. Este foarte important in aceste cazuri ca familia sa analizeze comportamentul mamei in aceasta perioada si sa ii fie alaturi.
“Foarte multe plang usor si la cel mai mic incident se decompenseaza, sunt foarte- foarte triste, abatute. In primul rand, familia si sigur si spacialistii, psihologul, psihiatrul, medicul ginecolog, ar trebui o activitate in echipa si familia neaparat sa fie alaturi de mama”, a spus medicul Laura Veronescu.
Nu este o regula ca depresia sa se instaleze imediat dupa nastere, existand cazuri in care acesta problema isi face aparitia dupa cateva luni de la nastere si poate dura de la cateva zile pana la maximum 3 saptamani. Medicii avestizeaza ca o usoara depresie traverseaza toate proaspetele mamici, insa unele dintre acestea pot fi mult mai afectate. Specialistii recomanda ca familia proaspetei mamici sa fie atenta si sa observe daca starea femeii nu este accentuata si de prezenta copilului, foarte multe mame simtind nevoia unei griji excesive pentru copil.
Sursa: Anca Popescu Glodan