Vezi VIDEO
Numarul bolnavilor de diabet a crescut ingrijorator in ultimii ani, in judet, peste 18.000 de persoane fiind diagnosticate in prezent cu aceasta afectiune. Doar in ultimele noua luni, au intrat in evidentele medicilor peste o mie de noi cazuri. Alimentatia nesanatoasa, lipsa exercitiului fizic, dar si stresul sunt cauzele declansatoare ale diabetului. Potrivit responsabililor Directiei de Sanatate Publica (DSP) Maramures, trei maramureseni din 100 sufera de aceasta afectiune.
Diabetul cauzeaza, in fiecare an, moartea a trei milioane de persoane. Boala cronica produsa de cresterea peste nivelul normal a glucozei din sange poate provoca si afectiuni cardiace sau ale rinichilor, nervilor si ochilor. Potrivit medicilor specialisti, valoarea normala a glicemiei, dupa o masa, variaza intre 160 si 180 mg la 100 ml sange, iar inainte de masa, intre 100-120 mg la 100 ml sange.
“Numarul cazurilor de diabet creste vertiginos de la un an la altul. Printre cauzele declansatoare noi credem ca se numara faptul ca incercam sa ne aliniem stilului modern de viata si asta nu are doar implicatii pozitive, pentru ca nu ne alimentam sanatos, avem un aport caloric excesiv asociat cu lipsa de miscare”, a spus Eva Vincze, medic specialist in diabet, nutritie si boli metabolice.
Deoarece, de foarte multe ori, boala este depistata abia cand este in stadiu avansat, diabetologii ii sfatuiesc pe maramuresenii trecuti de 40 de ani ca macar o data pe an sa-si testeze glicemia.
“Simptomatologia diabetului devine evidenta doar cand boala este avansata, doar la glicemii foarte mari se manifesta cu uscaciunea gurii, cu un consum exagerat de lichide, chiar si o foame exagerata, cu oboseala, cu urinare densa, dar aceste simptome apar la glicemii foarte mari. Este foarte important, de aceea, sa ne controlam periodic cu analize de sange, mai ales la o varsta de peste 40 de ani”, a adaugat medicul diabetolog.
Potrivit medicilor, dieta persoanelor diagnosticate cu diabet este necesar sa includa toate alimentele de baza – paine, gris, orez, cartofi, carne, paste, mamaliga, fructe, legume si oua. Acestea trebuie consumate in cantitati calculate, in functie de inaltimea, greutatea, varsta, sexul si bolile asociate ale bolnavilor.
Sursa: Adina Timis