Vezi VIDEO
Peste 650 de maramuresence au fost depistate cu risc de imbolnavire cu cancer de col uterin, ca urmare a testelor efectuate in cadrul programului national prin care se incearca prevenirea acestei afectiuni. Din totalul de peste 70.000 de maramuresence eligibile care ar fi putut sa se inscrie gratuit in acest program, pana acum doar putin peste 10.000 au efectuat testul Babes-Papanicolau, iar aproape 8% au inregistrat rezultate pozitive.
Specialistii spun ca in Maramures numarul persoanelor depistate cu risc de a dezvolta cancer de col uterin este cu aproape trei procente mai mare decat media europeana, lucru ingrijorator pentru toti factorii din domeniul medical.
„Incepand din septembrie 2012, de cand a demarat acest program, au fost testate 10.064 de femei, din care un procent de 7,68% au avut teste pozitive, cu un procent de 2,68% mai mare decat media europeana. Dintre testele pozitive au fost confirmate biopsic in proportie de 85%, ceea ce inseamna un numar destul de mare de femei identificate, si un beneficiu adus sanatatii acestora, deoarece ele au fost depistate intr-un stadiu incipient”, a declarat coordonatorul programului de screening in Maramures, medicul Liliana Matei.
Ministerul Sanatatii a anuntat deja ca acest program de screening va continua si in 2014 si ca el se adreseaza tuturor femeilor cu varste cuprinse intre 25-64 de ani, indiferent de statutul de asigurat al femeii, care nu au un diagnostic confirmat de cancer de col uterin. Pentru efectuarea testului Babes-Papanicolau, o femeie care este eligibila trebuie mai intai sase prezinte la medicul de familie, iar de acolo la un centru de recoltare.
„In primul rand trebuie mers la medicul de familie. El va elibera formularul FS1 si va completa primele rubrici. Mai apoi, cu acest formular, femeile se pot adresa oricarui centru de recoltare din judet, pentru ca exista astfel de centre din Borsa si pana in Baia Mare. Centrele de recoltare vor trimite apoi probele Spitalului Judetean, singurul care dispune de laborator specializat de anatomie patologica cu o componenta de citologie”, a explicat medicul Liliana Matei.
Programul de screening beneficiaza in acest an de un buget de peste 13 milioane de lei.
Sursa: Tania Purcaru