Vezi VIDEO
In ultimii 10 ani, la Spitalul Judetean de Urgenta din Baia Mare, numarul pacientilor diagnosticati cu diferite tipuri de cancer a crescut alarmant. Medicul Dumitru Filip de la Sectia Oncologie a precizat ca in Maramures cazurile noi de cancer depistate sunt de aproximativ opt ori mai multe, comparativ cu anii precedenti.
Numarul bolnavilor ce sufera de cancer este tot mai mare peste tot in lume, dar si in Maramures. Astfel, in ultimii ani, tot mai multe persoane cu afectiuni de acest gen se prezinta la medic.
Specialistii spun ca numarul crescut de cazuri noi de cancer se datoreaza in primul rand factorilor de mediu si alimentatiei.
Medicul oncolog Dumitru Filip din cadrul sectiei de Oncologie a Spitalului Judetean de Urgenta din Baia Mare a precizat ca era de asteptat o crestere a numarului de cazuri noi de cancer, atata vreme cat acum exista posibilitatea de depistare timpurie a bolii.
”Este un eveniment la care noi ne asteptam, intrucat o evaluare a Uniunii Europene care s-a facut in urma cu doi sau trei ani a demonstrat atunci, cu argumente clare, ca numarul cazurilor de cancer in tarile nou aderate la Uniune se va dubla intr-un interval de 5-7 pana la 10 ani. Deci este o avalansa la care ne asteptam si care este determinata de mai multi factori”, a spus el.
Medicul a precizat ca numarul cazurilor a crescut de aproximativ opt ori in ultimii 10 ani. „Daca erau in jur de 100 de cazuri sau 200 de cazuri noi pe an in urma cu 10 ani, la ora actuala avem aproximativ 700-800 de cazuri noi, incluzand si cazurile de cancer de piele, care sunt mai numeroase in ultima perioada, dar acestea pot fi stapanite si durata de viata, in general, la un anume tip de cancer de piele este foarte mare”, a precizat medicul specialist.
Potrivit datelor furnizate de Directia de Sanatate Publica (DSP) Maramures, in topul celor mai frecvente forme de cancer se afla cel bronhopulmonar.
„Cel mai frecvent caz este cancerul bronhopulmonar, urmat de cancerul de san si cel de col uterin. Este evident ca reteaua de oncologie este performanta si probabil ca numarul nou de cazuri se datoreaza si depistarii precoce a acestor boli”, a precizat Calin Man, purtatorul de cuvant al DSP Maramures.
Acesta a mai spus ca au fost inregistrate 202 cazuri noi de cancer bronhopulmonar in anul 2009, iar in anul 2006 au fost depistate 257 de astfel de cazuri.
Procentual, s-a constatat o crestere insemnata a numarului bolnavilor de cancer de piele, unde in anul 2007 erau 29 de noi cazuri, in 2008 de 83 si 80 in 2009.
Cei mai multi pacienti – femei au fost diagnosticati cu cancer de san si de col uterin. In anul 2005, numarul total al bolnavilor erau de 8.216, in timp ce in anul 2009 acesta a fost de 9.670, potrivit statisticii DSP Maramures.
Medicul Dumitru Filip spune ca este important ca boala sa fie depistata in faza de inceput pentru a prelungi semnificativ durata de viata. Astfel, este necesar ca, mai ales dupa varsta de 40 de ani la femei si 50 de ani la barbati, pacientii sa se prezinte pentru controlul de specialitate.
„E necesar ca boala sa fie depistata la timp si aici ma refer la cancerul de col uterin si la cancerul de san la femeile trecute de 40 de ani si la cancerul de colon la barbatii de peste 50 de ani si de prostata la cei de peste 50-60 de ani. Sunt actiuni care ar trebui avute in vedere de pacienti, de autoritati sanitare sau mai putin sanitare pentru a controla fenomenul oncologic”, a mai precizat medicul Dumitru Filip.
Potrivit medicului specialist, alti factori care contribuie la imbolnavirea tot mai frecventa sunt consumul excesiv de cafea, alcool si tutun, dar si alimentatia nesanatoasa si modul de viata nesanatos.
Sursa: Angela Sabau