A fost lansat recent proiectul Albastru Rural, o linie vestimentară creată din dorința de a promova Maramureșul și de a face obiecte vestimentare unice, care spun o poveste.
În vremuri în care ținutele cu motive tradiționale românești sunt la mare căutare, o nouă linie vestimentară, cu haine pictate manual și inspirate din crucile de la Săpânța este perfectă pentru iubitorii acestui stil.
Conceptul Albastru Rural a fost gândit de gemenele folclorului maramureșean, Suzana și Daciana Vlad, artiste de muzică populară, din pasiune pentru tradiția maramureșeană și portul tradițional, pe care îl consideră o sursă veșnică de inspirație.
Ideea hainelor moderne care reinventează motivele tradiționale, a pornit de la teza de doctorat a Dacianei Vlad, care are ca studiu de caz Cimitirul Vesel de la Săpânța.
Acum, celebrele cruci, zadiile, opincile dar si alte motive tradiționale se găsesc pe rochițe, tricouri și geci, care vor putea fi purtate de iubitorii acestui stil.
Până acum am promovat Maramureșul prin muzica noastră, dar colindând țara în lung și în lat, ne-am gândit că ar fi frumos să ne facem județul cunoscut, mai mult decât este, și într-un alt mod. Și de ce nu prin niște ținute inedite? Săpânța ne-a inspirat foarte mult, de acolo a pornit totul, motiv pentru care și prima colecție de haine este bazată pe motivele tradiționale de acolo. Prima colecție de haine a avut succes, le-a plăcut mult celor care ne urmăresc, așa că lucrăm deja și la alte colecții. Nu o să ne axăm doar pe crucile de la Săpânța, ne dorim și o amprentă personală, așa că vom folosi și poze din arhiva personală, cu noi, care de asemenea sunt plăcute publicului. Hainele sunt pictate manual de o prietenă, iar de cusături se ocupă doamna Romelia Morea, o croitoreasă talentată din Cluj care are grijă ca hainele să arate perfect. Noi gândim conceptele, designul și restul detaliilor. Nu sunt niște ținute pretențioase, pot fi purtate în zeci de ocazii, dar în același timp sunt și inedite. Sperăm ca proiectul să aibă succes și în continuare, a spus Suzana Vlad.
Foto: Facebook/Pagina Albastru Rural
Sursa radiocluj.ro