Memoria înaintașilor de vrednică amintire străbate veacurile și transmite valori care animă suflul interior al generațiilor actuale. O anume memorie de românitate și avânt eclezial se întâlnește în modelul preotului greco-catolic dr. Vasile Lucaciu.
Fiu al Ardealului, Leul de la Șișești a intrat în panteonul oamenilor care au scris istorie într-o perioadă tumultoasă a Transilvaniei printr-o slujire eclezială încununată de înălțarea bisericii Unirii Tuturor Românilordin localitatea Șișești, județul Maramureș. De asemenea, părintele dr. Vasile Lucaciu este pomenit deseori prin pilda de implicare acerbă în viața socială și politică din Transilvania (în Parlamentul de la Budapesta) și ulterior din Parlamentul de la București.
Valorile trăite de părintele Vasile Lucaciu sunt în mod privilegiat cele spirituale prin virtuți ca cea a tăriei, a dreptății și a curajului și negreșit printr-un ideal izvorât din iubirea evanghelică și cea de patrie.
În numele acestor valori și al unei lucrări editoriale în memoria părintelui dr. Vasile Lucaciu, Episcopia Greco-Catolică de Maramureș a publicat un album omagial care însumează, prin imagini și documente, parcursul unei vieți așezate pe altarul slujirii de aproapele și de patrie, intitulat Părintele Dr. Vasile Lucaciu. Slujitor al Marii Uniri de la Alba Iulia din anul 1918, tipărit la editura Surorilor Lauretane din Baia Mare și îngrijit de părintele dr. George Marius Nicoară.