Actorul Stefan Iordache va primi luni post-mortem o stea pe Aleea Celebritatilor din Piata Timpului din Bucuresti, in semn de respect si apreciere pentru intreaga sa activitate. Potrivit unui comunicat al Teatrului Metropolis, steaua de pe Walk of Fame-ul romanesc va fi inaugurata de catre sora actorului, Ileana Iordache, in anul in care artistul ar fi implinit 71 de ani.
Cu aceasta ocazie, actorul va primi, in memoriam, si o stea de aur oferita de Casa de Bijuterii Sabion, dar si Placheta Bucurestiului, in semn de recunostinta pentru intreaga activitate. Proiectul cultural Aleea Celebritatilor este organizat de Teatrul Metropolis, Cocor si Primaria Municipiului Bucuresti.
Actorul Stefan Iordache s-a nascut la 3 februarie 1941, in Bucuresti. A absolvit Institutul de Arta Teatrala si Cinematografica, clasa lui Dinu Negreanu, in 1963, dandu-si examenul de licenta cu rolul principal din ‘Ascensiunea lui Arturo Ui poate fi oprita’ de Bertolt Brecht. A debutat in cinematografie, in acelasi an, in filmul ‘Strainul’, dupa romanul omonim al lui Titus Popovici, in regia lui Mihai Iacob.
Stefan Iordache a jucat pe scena Teatrului ‘Nottara’ pana in 1977, la Teatrul ‘Mic’ pana in 1990, apoi la Teatrul National din Craiova.
Pe scena acestor teatre a interpretat roluri remarcabile in: ‘Hamlet’, regia Dinu Cernescu; ‘Crima si pedeapsa’, regia Sanda Manu; ‘O noapte furtunoasa’, montata de George Rafael – la ‘Nottara’; ‘Maestrul si Margareta’, regia Catalina Buzoianu; ‘Emigrantii’ de Mrozek, regia Mircea Daneliuc; ‘Amurgul burghez’ de Romulus Guga, regia de Dan Pita – la Teatrul Mic; ‘Richard III’ si ‘Titus Andronicus’ de Shakespeare, ambele in regia lui Silviu Purcarete; ‘O scrisoare pierduta’ dupa Caragiale, regia Al. Tocilescu; ‘Barrymore’ de W. Luce, regia Gelu Colceag – la Teatrul National din Bucuresti; spectacolul ‘Lolita’, adaptare scenica dupa Nabokov de Mihaela Tonitza Iordache, regia Catalina Buzoianu, la Teatrul Mic si tot la acelasi teatru, alaturi de Mitica Popescu si Dana Dembinschi, a realizat un rol tulburator in ‘Alex si Morris’, in regia lui Gelu Colceag.
A abordat cu acelasi succes si musicalul, jucand in ‘Au fost odata doua orfeline’ si ‘Buna seara, domnule Wilde!’. Si muzica usoara s-a numarat printre preferintele sale, interpretand melodii de suflet singur sau in duet cu Sanda Ladosi. In 2003, a inregistrat alaturi de Gheorghe Dinica si alti cativa prieteni un disc cu muzica de petrecere, ‘Cantece de petrecere’.
La 24 mai 2007, actorul a lansat un nou album muzical intitulat ‘Magazinul de vise’, la realizarea caruia a lucrat impreuna cu Monica Anghel. Printre cele opt piese, toate compuse de Dan Iagnov, se numara: ‘Nu stiam ca te iubesc atat de mult’ sau ‘Ah, femeie!’, iar melodiile ‘Mai mult decat oricand’, ‘Viata noastra este un tangou’ si ‘Nu te intreb’ sunt interpretate in duet cu solista Monica Anghel.
A fost protagonist in peste 40 de filme, printre care se numara: ‘Un film cu o fata fermecatoare’ (1966, regia L. Bratu), ‘Editie speciala’ (1977, regia M. Daneliuc), ‘Bietul Ioanide’ (1979, regia D. Pita), ‘Inghititorul de sabii’ (1981, regia A. Visarion), ‘De ce trag clopotele, Mitica?’ (1982, regia L. Pintilie), ‘Glissando’ (1982, r. M. Daneliuc), ‘Noi, cei din linia intai’ (1985, regia S. Nicolaescu), ‘Noiembrie, ultimul bal’ (1987, regia D. Pita), ‘Hotel de lux’ (1991, regia D. Pita), ‘Cel mai iubit dintre pamanteni’ (1992, regia S. Marinescu), ‘Oglinda – Inceputul adevarului’ (1993, regia S. Nicolaescu), ‘Eu sunt Adam’ (1996), ‘Omul zilei’ (1997, r. D. Pita), ‘Faraon’ (2003, regia Sinisa Dragin), ‘Ticalosii’ (2007, regia Serban Marinescu).
Ultimul sau rol, interpretat pe scena Teatrului National din Bucuresti, a fost Printul Potemkin, in ‘Ecaterina cea Mare’ de G.B. Shaw (2008, regia Cornel Todea).
In octombrie 2004 a fost lansata cartea-album ‘Regele scamator. Stefan Iordache’, scrisa de criticul de teatru Ludmila Patlanjoglu si ilustrata de Sorin Ilfoveanu, un volum de o calitate si o valoare incontestabile, o marturisire a actorului Stefan Iordache facuta cu dragoste despre viata, despre oameni, despre teatru si, in acelasi timp, un spatiu plin de confesiuni si intamplari inedite.
Activitatea sa ca actor de teatru si film a fost rasplatita cu numeroase premii: Karlovy Vary 1964 (‘Strainul’), ACIN 1978 (‘Editie speciala’), ACIN 1984 (‘Glissando’), ACIN 1989 (‘Noiembrie, ultimul bal’), Premiul UNITER pe anul 2001 pentru cel mai bun actor, pentru rolul titular din ‘Barrymore’.
A fost distins cu Premiul Academiei Romane pentru intreaga activitate (2003). In cadrul celei de-a 5-a editii a Festivalului International de Film Transilvania (TIFF), Stefan Iordache a primit Premiul de Excelenta in cinematografia romaneasca (10 iunie 2006).
Stefan Iordache s-a stins din viata, la Viena, la 14 septembrie 2008, in urma unei boli grave.
Sursa: Agerpres