Vezi VIDEO
Un aspect futurist ar putea sa aiba fostele platforme industriale din Baia Mare si imprejurimi, proiectele arhitecturale care privesc fostele uzine si exploatari miniere fiind deja puse pe hartie. Mai lipsesc doar investitorii care sa transforme in realitate lucrarile tinerilor arhitecti care le-au prezentat in cadrul unei expozitii deschise in Baia Mare cu prilejul celei de-a treia editii a simpozionului “Alege arhitectura!”.
Idei inovatoare in arhitectura care privesc obiective industriale din Baia Mare si Baia Sprie, dar si alte zone ale Maramuresului au fost lansate in cadrul manifestarii anuale organizate de Ordinul Arhitectilor din Romania, filiala Nord-Vest atat pentru a-i atrage pe elevi catre acest domeniu, dar si pentru a demonstra autoritatilor cum pot fi modificate cladirile abandonate in urma inchiderii marilor societati ale judetului.
Cei mai buni arhitecti din Maramures, dar si unii dintre cei mai bine cotati la nivel national s-au intalnit cu acest prilej la Galeria de Arta, unde a avut loc evenimentul. Concluzia unanima a specialistilor a fost aceea ca mai tinerii colegi, care nu demult au iesit din aulele facultatilor de profil, propun o revolutie urbanistica, iar dovada sta in proiectele prezentate.
“Expunem niste diplome inedite, diplomele studentilor baimareni pe situri si amplasamente din orasul lor. Sunt foarte frumoase, le-am vazut acum in premiera si m-au impresionat. In primul rand apreciez profesionalismul, observ ca a crescut nivelul si arhitectii devin din ce in ce mai buni”, a explicat Stefan Paskucz, presedintele Ordinului Arhitectilor din Romania, filiala Nord-Vest.
Evenimentul a adunat la un loc zeci de elevi aspiranti la o cariera de arhitect, studenti, arhitecti locali si din tara, precum si cei curiosi sa afle cum ar putea arata orasul. Cei mai impresionati au fost adolescentii Liceului de Arta din Baia Mare care se pregatesc pentru admiterea la o facultate de arhitectura.
“M-au impresionat proiectele, prezentarea. Am vazut ca este mult de lucrat la proiecte. Mi-au placut si proiectele despre centrele de cultura. Chiar cred ca ar avea nevoie Baia Mare de centre de cultura”, a marturisit o eleva. Un coleg al ei s-a declarat cucerit de forma simpla a cladirilor. “E un centru de educatie, de transfer si cercetare a tehnologiei si are patru birouri. Din proiect m-a impresionat foarte tare forma simplista. Chiar daca eram convins de mai mult timp de faptul ca vreau sa devin arhitect, azi m-am decis ca vreau sa continui pe aceasta idee”, a spus acesta.
Reprezentantii Ordinului Arhitectilor din Romania, filiala Nord-Vest au adus in Baia Mare si tineri licentiati care au realizat proiecte referitoare la zonele industriale din municipiu si imprejurimi, acestia impartasind din experienta lor de pe bancile facultatii.
Sursa: Anca Popescu