Turismul bazat pe sporturile de iarnă reprezintă o secțiune importantă din turismul la nivel global, dat fiind faptul că schiul alpin se practică în peste 100 de state ale lumii. Peste 400 de milioane de persoane schiază la nivel mondial, acestora alăturându-se noi schiori în fiecare an.
Chiar dacă restricțiile datorate crizei sanitare a afectat economia globală, schiul rămâne unul dintre sporturile care atrag în fiecare iarnă oamenii pe pârtiile din 2000 de destinații turistice din întreaga lume.
Sporturile de iarnă rămân la fel de atractive și în pandemie?
La nivel internațional există 68 de state în care pot fi efectuate sporturi de iarnă în spațiu liber și aproximativ 32 de țări în care se poate schia indoor. În anul 2020, pierderile înregistrate de industria turismului au fost de peste 800 de miliarde de dolari.
Anul crizei sanitare a însemnat pierderi în majoritatea sectoarelor economice (cu excepția comerțului online – creștere de 4,2 trilioane de dolari și a segmentului de jocuri pacanele și pariuri sportive online, cu o creștere de 90%).
Cu toate acestea, în perioada de iarnă, accesul către stațiunile de schi a fost deschis, astfel că, în Alpi, de exemplu, nivelul turiștilor interesați de practicarea acestui sport de fost de 43% din totalul persoanelor venite în vacanță în perioada Sărbătorilor de iarnă. În 2020, numărul total al celor care au schiat în stațiunile europene a fost de 200 de milioane de persoane.
În întreaga lume sunt peste 135 de milioane de persoane care schiază la nivel avansat. Numărul acestor persoane nu va crește într-un ritm intens ca în cazul altor sporturi din mai multe motive. Printre acestea se numără costurile legate de practicarea acestuia sport de iarnă (la nivel de echipament, transport, etc.) cât și limitarea ca perioadă de practicare la nivel local.
Mulți practicanți din România ai acestui sport se deplasează la nivel local, mai ales acum în timpul crizei sanitare. Limitările privind deplasarea (accesul în multe state în care se poate schia în perioada de iarnă, precum Bulgaria, Italia, Austria, Franța sau Elveția) îi determină pe practicanți să se orienteze către zone precum Valea Prahovei, Poiana Brașov, Rânca, Semenic și alte destinații turistice de iarnă la nivel național.