Curtea Constitutionala (CC) a amanat pentru 25 ianuarie dezbaterea privind sesizarea de neconstitutionalitate a Legii referitoare la comasarea alegerilor pentru autoritatile administratiei publice locale cu cele parlamentare. Decizia de amanare a fost luata pentru aflarea impactului financiar asupra Guvernului. USL a sesizat Curtea Constitutionala cu privire la Legea privind comasarea alegerilor, dupa respingerea motiunii de cenzura depuse dupa asumarea raspunderii Guvernului pe acest act normativ, reprezentantii Uniunii mentionand ca cer CC „o atitudine de respect fata de lege si democratie”.
„Uniunea Social Liberala avertizeaza ca respingerea motiunii de cenzura, prin obligarea parlamentarilor puterii sa nu participe la vot, nu face decat sa mentina Romania pe calea derapajului autoritarist pe care a intrat in ultimii ani. O analiza corecta ar trebui sa duca, in mod normal, la respingerea legii de catre Curtea Constitutionala, institutie careia ii cerem, macar acum, o atitudine de respect fata de lege si democratie”, sustinea, in 22 decembrie, Biroul de presa al PSD.
Potrivit sursei citate, in 22 decembrie, prin respingerea motiunii de cenzura, „actuala putere a calcat in picioarele principiile si idealurile pentru care s-a luptat la Revolutia din 1989”.
„Atunci, romanii au cerut dreptul de a-si decide soarta prin vot, au cerut pluralism politic, au cerut libertatea. Astazi, PDL si aliatii sai au decis ca oamenii pot sa voteze doar cand decide puterea politica, nu cand o cer actele constitutive ale unui stat care se pretinde democratic. In conditiile in care presedintele statului isi permite sa sustina ca «stabilitatea» – adica mentinerea puterii – este mai importanta decat democratia, este clar ca Romania se situeaza deplin in afara valorilor Uniunii Europene. Uniunea Social Liberala va continua eforturile de a bloca transformarea Romaniei intr-un stat autoritar, solutia pe care Traian Basescu, PDL si aliatii sai au ales-o, pentru a-si creste sansele de a se mentine la putere. Indiferent de instrumentele nedemocratice si ilegale la care puterea apeleaza pentru a-si maximiza sansele in batalia electorala, USL va castiga viitoarele alegeri, va forma Guvernul si va trimite PDL in opozitie pentru multi ani”, se mai arata in comunicat.
In sesizarea adresata CC, USL solicita sa se constate „neconstitutionalitatea prevederilor Legii privind organizarea si desfasurarea alegerilor pentru autoritatile administratiei publice locale si a alegerilor pentru Camera Deputatilor si Senat din anul 2012, precum si pentru modificarea si completarea Titlului I al Legii nr. 35/2008 pentru alegerea Camerei Deputatilor si Senatului si pentru modificarea si completarea Legii 67/2004 pentru alegerea autoritatilor administratiei publice locale, a Legii administratiei publice locale 215/2001 si a Legii 393/2004 privind Statutul alesilor locali”.
USL sustine, intre altele, ca acest act normativ este „viciat de neconstitutionalitate in ansamblu, adoptarea acestuia fiind realizata cu incalcarea normelor constitutionale referitoare la procedura de legiferare prin asumarea raspunderii de catre Guvern”.
Reprezentantii USL considera de asemenea ca prevederile legii privind comasarea alegerilor „incalca in mod flagrant principiile directoare instituite prin Codul bunelor practici in materie electorala” al Comisiei Europene pentru Democratie prin Drept, organ al Consiliului Europei.
„In primul rand, evidentiem faptul ca prin legea supusa controlului instantei constitutionale se realizeaza o reforma radicala a legislatiei electorale, fiind violate standardele europene in materie, cu putine luni inainte de alegerile locale si, respectiv, parlamentare, programate sa aiba loc in anul 2012. Modificarea legislatiei electorale are loc cu cinci luni si jumatate inaintea alegerilor locale si cu 11 luni inaintea celor parlamentare. Acest lucru contravine in mod flagrant dispozitiilor Comisiei de la Venetia potrivit carora legislatia europeana nu poate fi modificata decat cu minimum 12 luni inainte de alegeri”, se mai arata in document.
USL mentioneaza totodata ca actul normativ, „dispunand cu privire la comasarea alegerilor stabileste in realitate si o prelungire cu aproximativ 6 luni a mandatelor alesilor locali, aflati in prezent in functie, de vreme ce acestia si-au dobandit mandatele ca urmare a alegerilor ce au avut loc in iunie 2008”. „Nu este admisibil sa se modifice un act normativ in vederea acordarii unui beneficiu (al prelungirii mandatului) strict pentru o categorie de alesi locali – cu atat mai mult cu cat acest demers se realizeaza cu nerespectarea principiului actiunii legii in timp”, se mai arata in sesizare.
Motiunea de cenzura intitulata „Dupa 22 de ani, democratia este in pericol”, depusa de USL ca urmare a angajarii raspunderii Guvernului pe legea comasarii alegerilor, a fost respinsa, joi, de Parlament. La motiune si-au exprimat votul 213 parlamentari, 209 votand „pentru”, iar patru „impotriva”.
Pentru adoptarea motiunii de cenzura erau necesare 234 de voturi favorabile, iar opozitia are 215 parlamentari. In plus fata de acestia senatorul Mircea Geoana si deputatul Daniel Oajdea anuntasera ca voteaza in favoarea motiunii. Guvernul si-a angajat raspunderea asupra proiectului de lege privind comasarea alegerilor locale cu cele parlamentare, sedinta Parlamentului in acest sens avand loc in 15 decembrie 2011.
FOTO: La vot (c) eMM.ro
Sursa: Mediafax