Ministerul Administratiei si Internelor propune ca alegerile pentru autoritatile administratiei publice locale sa se desfasoare simultan cu alegerile pentru Camera Deputatilor si Senat, la o data ce va fi stabilita prin hotarare a Guvernului. Potrivit MAI, organizarea simultana ar reduche cheltuielile la jumatate, respectiv de la 43 de milioane de euro la aproximativ 22 milioane de euro. MAI supune dezbaterii publice proiectul de Lege privind organizarea si desfasurarea alegerilor pentru autoritatile administratiei publice locale si a alegerilor pentru Camera Deputatilor si Senat in anul 2012, precum si pentru modificarea Legii administratiei publice locale 215∕200, acesta putand fi consultat pe site-ul MAI.
„Avand in vedere impactul negativ al costurilor alegerilor locale asupra exercitiului financiar al bugetelor locale, prin prezentul proiect se propune ca alegerile pentru autoritatile administratiei publice locale sa se desfasoare simultan cu alegerile pentru Camera Deputatilor si Senat, la o data ce va fi stabilita prin hotarare a Guvernului. Astfel, alegerile pentru autoritatile administratiei publice locale vor beneficia de accesul la o infrastructura electorala comuna (birouri electorale, liste electorale, stampile, logistica) cu cele parlamentare”, explica MAI.
Cheltuielile pentru pregatirea, organizarea si desfasurarea alegerilor din anul 2012 se vor suporta de la bugetul de stat. „In cadrul discutiilor pe care le-am avut cu primarii s-a desprins ideea ca aceasta comasare a alegerilor in anul 2012 este oportuna, deoarece se vor economisi zeci de milioane de euro. Sumele pe care le vom economisi, organizand un singur tur de scrutin, vor fi redirectionate catre zona de investitii”, a declarat ministrul Traian Igas.
In anul 2008, costul total al organizarii alegerilor locale si parlamentare a fost de circa 80 de milioane de euro, cea mai mare pondere in structura costurilor avand-o cheltuielile de personal, cu 54%.
La elaborarea proiectului de lege au participat reprezentanti ai directiilor/structurilor cu atributii in domeniul electoral din cadrul Ministerului Administratiei si Internelor, impreuna cu reprezentanti ai Autoritatii Electorale Permanente, ai Ministerului Justitiei, ai Institutului National de Statistica si ai Ministerului Afacerilor Externe.
Propunerile, sugestiile si opiniile persoanelor interesate cu privire la acest proiect de act normativ pot fi formulate pana la data de 12 decembrie.
Sursa: Mediafax