O gena asociata cu obezitatea, din cauza careia inghetata si dulciurile par a fi mai gustoase, facandu-le pe femei sa aprecieze aceste alimente mai mult decat barbatii, a fost descoperita de oamenii de stiinta canadieni. Oamenii de stiinta sunt de parere ca descoperirea acestei gene ar insemna faptul ca oamenii nu sunt cu adevarat vinovati de alegerile alimentare deficitare pe care le fac. Totodata, descoperirea ar putea explica partial mecanismul de declansare a obezitatii, informeaza dailymail.co.uk.
Spre deosebire de culpabilizarea persoanelor obeze pentru obiceiurile alimentare deficitare, cercetatorii canadieni spun ca obezitatea este cauzata de o predispozitie genetica, de stresul ambiant si de sanatatea emotionala. Ei au descoperit o variatie genetica – alela – care regularizeaza sinteza de dopamina, supranumita „hormonul placerii”.
Studiul, publicat in revista Appetite, ar putea reprezenta un important pas facut in prevenirea si tratarea obezitatii. Profesorul Michael Meaney, de la Universitatea McGill din Montreal, coordonatorul studiului, a spus: „In termeni mai largi, am descoperit ca obezitatea este produsul geneticii, al dezvoltarii timpurii si al circumstantelor„. El si colegii sai au testat 150 de copii in varsta de patru ani, intr-un proiect realizat pe mame suferind de depresie, o afectiune care le impiedica sa interactioneze cu copiii lor.
Cercetatorii au monitorizat si femei insarcinate – unele dintre ele sufereau de depresie sau traiau in saracie -, alaturi de copiii lor, de la nastere si pana la varsta de 10 ani. Celor 150 de copii le-a fost oferita cate o gustare si le-a fost data posibilitatea de a alege intre alimente sanatoase si alimente nesanatoase.
Mamele participante au completat si ele un chestionar despre obiceiurile alimentare ale copiilor lor. „Am descoperit faptul ca o variatie a genei care regularizeaza activitatea dopaminei, substanta ce regleaza raspunsul unui individ fata de alimentele gustoase, a prezis cantitatea de alimente «de consolare» – preparate foarte dulci precum inghetata, bomboane si prajituri – selectata si mancata de copii. Acest efect a fost deosebit de important in cazul fetelor, la care am descoperit ca erau purtatoare ale alelei genetice ce scade functia dopaminei”, a spus Patricia Silveira, participanta la realizarea studiului.
„Un aspect si mai important este acesta: cantitatea de alimente de consolare mancata in timpul testelor de copiii de 4 ani a prezis greutatea corporala pe care fetitele au avut-o apoi la varsta de 6 ani. Cercetarile noastre arata ca genetica si sanatatea emotionala se combina pentru a determina consumul de alimente care cauzeaza obezitate. Urmatorul pas va consta in a-i identifica pe copiii vulnerabili, intrucat ar putea exista anumite metode de prevenire a bolii si de consiliere in fazele incipiente ale obezitatii”, a adaugat profesorul Meaney.
Sursa: Mediafax