La sfarsitul acestei saptamani, mai exact de joi pana duminica, cetatenii cu drept de vot din statele Uniunii Europene (UE) sunt chemati la urne pentru alegerile care vor innoi Parlamentul European (PE) si vor da startul reinnoirii complete a institutiilor Uniunii.
Amplul scrutin este amenintat de un val de euroscepticism, toate sondajele de opinie indicand ca formatiunile extremiste ar urma sa obtina o parte semnificativa a mandatelor din viitorul legislativ european.
Pentru alegerea celor 751 de parlamentari din viitoarea legislatura a PE — 2014-2019 — sunt asteptati la vot circa 375 de milioane de cetateni ai UE, Parlamentul European fiind singura institutie a Uniunii Europene aleasa direct.
Votul incepe joi, 22 mai, in Olanda si Marea Britanie, vineri, 23 mai, voteaza cehii si irlandezii, iar sambata, 24 mai, sunt programate alegerile in Letonia, Malta si Slovacia. De remarcat ca in Republica Ceha votul continua si sambata, fiind singura tara membra unde scrutinul se desfasoara pe parcursul a doua zile.
In fine, duminica, 25 mai, au loc alegerile pentru PE in restul, de fapt marea majoritate a celor 28 de state ale Uniunii, inclusiv Romania: in ordine alfabetica, Austria, Belgia, Bulgaria, Cipru, Croatia — cel mai nou stat membru—, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franta, Germania, Grecia, Italia, Lituania, Luxemburg, Polonia, Portugalia, Romania, Slovenia, Spania, Suedia si Ungaria.
Ca o particularitate, dintre aceste state, Austria este singurul unde pot vota si tinerii incepand de la 16 ani, spre deosebire de celelalte, unde varsta minima este de 18 ani. De asemenea, de notat ca votul este obligatoriu in patru tari ale Uniunii — Belgia, Cipru, Grecia si Luxemburg, cu toate ca de regula nu se aplica sanctiuni pentru neparticipare.
In tara noastra, campania electorala pentru alegerile europarlamentare se va incheia sambata, la ora 07.00, iar cei peste 18.300.000 de alegatori vor fi chemati la urne duminica, de la ora 07.00, putand sa-si exercite votul pana la ora 21.00.
Sursa: Agerpres