Campania electorala pentru primele alegeri parlamentare din Romania in sistem de vot uninominal a intrat in linie dreapta, aceasta urmand sa se incheie oficial sambata dimineata la ora 7.00. Duminica, 30 noiembrie, circa 18 milioane de alegatori urmeaza sa decida componenta viitorului for legislativ al tarii pentru urmatorii patru ani.
Alegatorii vor avea de ales in cele 18.104 sectii de votare din Romania si alte 221 din strainatate din cei 2.965 candidati pe cei 315 deputati si 137 senatori care vor forma viitorul Parlament al Romaniei.
Pentru prima data, anul acesta romanii vor putea vota doar in colegiul in care au domiciliul stabil, ceea ce inseamna ca pentru prima data vor disparea listele suplimentare si sectiile de votare din gari, autogari si aeroporturi.
Romania a fost impartita in 41 de circumscriptii judetene, la care se adauga cea din Bucuresti. In premiera, a aparut si o circumscriptie separata pentru Diaspora. Dupa alegeri, un deputat va ajunge astfel sa reprezinte 70.000 de romani, iar un senator – 160.000.
Pentru acest scrutin au fost confectionate 90.000 de stampile. Au fost tiparite 20 de milioane de timbre autocolante si aproape 43 de milioane de buletine de vot. Peste un milion dintre acestea au fost distribuite la sectiile de votare din strainatate.
Romanii din strainatate isi vor alege favoritii la scrutinul din 30 noiembrie in 221 sectii de votare. Vor putea merge la vot insa doar cei care locuiesc legal intr-o alta tara si au documente de identitate valabile.
Scrutinul din strainatate va fi organizat in patru colegii pentru alegerea Camerei Deputatilor si doua pentru Senat. Pentru voturile diasporei se vor lupta 34 de candidati. In spatiul UE, romanii vor putea vota cu buletinul de identitate sau pasaportul, precum si cu un document care face dovada domiciliului din tara respectiva. In restul statelor cetatenii vor vota doar cu pasaportul.
Cele mai multe candidaturi se afla pe listele Aliantei PSD+PC si PNL, care au inregistrat cate 452 de candidati, dintre care 315 pentru Camera Deputatilor si 137 pentru Senat.
PD-L are 451 de candidati, dintre care 314 la deputati si 137 la senatori, UDMR – 449 de candidati (313 la deputati si 136 la senatori), iar PRM – 441 de candidati (309 la deputati si 132 la senatori).
In cazul partidelor neparlamentare, PNG-CD deschide lista cu cei mai multi candidati. Aceasta formatiune si-a desemnat candidati in toate cele 452 de colegii uninominale. Alianta Partidul Verde Ecologist a inscris in campanie 119 candidati, dintre care 70 pentru Camera Deputatilor si 49 pentru Senat.
Partidul Popular si al Protectiei Sociale (PPPS) are 96 de candidati – 70 pentru Camera Deputatilor si 26 pentru Senat, Partidul Socialist Roman – 2 candidati, unul la Camera si unul la Senat, iar Partidul National Democrat Crestin – un candidat la Camera Deputatilor, la fel si Partidul Romaniei Europene.
La alegerile parlamentare candideaza si 31 de independenti, din care 28 la Camera Deputatilor si trei la Senat, iar organizatiile cetatenilor apartinand minoritatilor nationale au 18 candidati, pentru colegii de deputati.
Sursa: Agerpres
În Regatul Maramureșului există o triplă alianță! Este clar! Totul este negociat și împărțit! S-au aruncat zarurile și noua ordine...
Citeste mai mult