Procurorul Oana Schmidt Haineala, desemnata presedinte al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), a declarat ca nu este o optiune demisia sa din functie, asa cum a cerut majoritatea membrilor Sectiei de judecatori a CSM, neexistand niciun motiv pentru a ceda unor astfel de presiuni. Sapte judecatori din totalul de opt ai Sectiei pentru Judecatori a CSM s-au exprimat impotriva procedurii prin care a fost desemnata sef al forului, Oana Schmidt Haineala. Aceasta a precizat insa ca mandatul sau la conducerea CSM este unul legal si democratic, opinie sustinuta si de colegii din Maramures.
Din totalul de 35 de procurori maramureseni, 31 procurori au fost de acord cu rezultatul alegerilor din CSM. Ceilalti patru procurori nu au semnat documentul, trei fiind in concediu de odihna si unul in concediu pentru ingrijirea copilului, dupa cum au aratat oficialii Parchetului de pe langa Tribunalul Maramures.
Magistratii au semnat un document in care si-au manifestat ingrijorarea fata de tensiunile aparute in urma alegerii noii conduceri a CSM din 4 ianuarie, cand, in premiera dar contra cutumei, a fost ales presedinte un procuror. “Statutul procurorului in Romania este clar definit in Constitutie si in Legea nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor. Rolul acestuia in activitatea judiciara, calitatea sa de magistrat, principiile in baza carora isi desfasoara activitatea si pe baza carora se organizeaza cariera sa sunt, in mod explicit, reglementate de cadrul normativ in vigoare si conforme standardelor international”, au aratat procurorii din parchetele judetului.
In opinia semnatarilor, alegerea unui procuror in functia de presedinte al Consiliului Superior al Magistraturii este “in concordanta cu dispozitiile Constitutiei si ale Legii nr.317/2004, avand in vedere ca membrii Consiliului au acelasi statut si aceeasi vocatie, iar Consiliul este forul comun avand ca scop apararea independentei justitiei”.
De asemenea, procurorii maramureseni, la fel ca si alti colegi din tara, au sustinut, prin aceeasi declaratie, infiintarea unei asociatii profesionale reprezentantive, reactia survenind unui comunicat emis de catre Asociatia Procurorilor din Romania, al carei presedinte – Constantin Sima – si-a exprimat regretul pentru “lipsa de transparența și comunicare din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii care a provocat o profunda nemulțumire judecatorilor” si in care a aratat ca alegerea unui procuror ca sef al CSM in conditiile date “este motiv de dezbinare intre magistrați, de frustrare și tristețe pentru judecatori”, astfel incat nu exista vreo satisfacție a succesului dobandit.
Semnatarii declaratiei au aratat insa ca “punctele de vedere exprimate de Asociatia Procurorilor din Romania, in contextul actual, nu reprezinta pozitia corpului profesional al procurorilor, fiind necesara declansarea demersurilor prin care sa se asigure ca interesele profesiei sunt promovate de o asociatie profesionala reprezentativa, activa, care sa-si asume pozitia de partener real de dialog in spatiul public”.
Razboiul din CSM s-a extinsa in toate structurile justitiei, pentru ca in afara reactiilor procurorilor, s-au inregistrat unele si din partea judecatorilor. O masura a lor a constat in demararea procedurilor de revocare a judecatorilor Alina Ghica, fst presedinte CSM, si a lui Cristi Danilet, in cazul sau peste 50 de instante pronuntandu-se favorabil. Revocarea Alinei Ghica din CSM a fost votata de adunarea generala a judecatorilor Curtii de Apel Cluj, prima Curte care s-a pronuntat pe aceasta chstiune. Procedurile de acest fel sunt in derulare in toate instantele tarii si sunt urmarea scandalului generat de alegerea conducerii CSM, care a avut loc in 4 ianuarie, sedinta in urma careia procurorul Oana Schmidt Haineala (fostul vicepresedinte al Consiliului-n.r.) a fost aleasa cu majoritate de voturi (zece din 18) ca sef al magistraturii, contracandidatul sau fiind judecatorul Mircea Aron de la instanta suprema (care ar fi obtinut opt din zece voturi). Haineala a obtinut voturile tuturor procurorilor din CSM, patru plus al sau, precum si voturile judecatorilor Alina Ghica si Cristi Danilet, dar si ale reprezentantelor societatii civile.
Sursa: I.O.