Reprezentantii Primariei Baia Mare nu au reusit inca sa rezolve problema fondurilor necesare desfasurarii alegerilor partiale programate pentru data de 8 mai. Intre ei si reprezentantii Ministerului Finantelor au avut loc numeroase schimburi de hartii oficiale iar pisica a fost aruncata in curtea administratiei locale, care e obligata prin lege sa asigure banii pentru scrutin.
Conducerea primariei sustine ca, din cauza unui ordin guvernamental, nu poate aloca suma de 330.000 de lei pentru salarizarea oamenilor care vor lucra la organizarea alegerilor, banii intrand la capitolul cheluieli salariale care e blocat momentan si nu poate fi majorat. Initial, s-a cerut ministerului sa aprobe o rectificare de buget pentru municipalitate, insa raspunsul venit de la Bucuresti a fost acela ca trebuie sa se descurce momentan fara ajutor de la bugetul de stat.
Seful Directiei Generale a Finantelor Publice Maramures, Teodor Luputi, a explicat pentru eMaramures ca, potrivit oficialilor din minister, sumele trebuie asigurate la nivel local. “La judet nu exista momentan sume suplimentare pentru a fi redistribuite, exista insa varianta unei redistribuiri a sumelor prevazute pentru salarii in trimestrul al treilea. Astazi, in urma cu cateva ore, primaria a transmis catre minister o noua cerere pentru alocarea de fonduri”, a mentionat Luputi.
Viceprimarul Calin Bota a confirmat si el ca se incearca din nou sensibilizarea Ministerului de Finante, insistandu-se pentru o rectificare a bugetului ,si ca la nivel local nu se doreste descoperirea zonei de salarii in ideea organizarii scrutinului. Primarul interimar Istvan Ludescher nu a putut fi contactat pentru declaratii suplimentare, el fiind cel care a semnat noul document pus in atentia ministrului Traian Igas.
Avand in vedere ca au trecut aproape doua saptamani de la publicarea in Monitorul Oficial a hotararii privind organizarea alegerilor partiale in Baia Mare, administratia municipala ar fi trebuit ca deja sa aloce banii necesari derularii procedurilor electorale. Exista voci care spun ca prin aceasta disputa s-ar incerca amanarea organizarii scrutinului in municipiul maramuresean, insa, legal, primaria e obligata sa gaseasca o cale de iesire din impas si sa scoata bani din piatra seaca pentru a-i putea aduce pe baimareni la vot.
Sursa: Larisa Cordea