Un numar de aproximativ 6,87 milioane de bulgari sunt asteptati duminica la urne pentru a alege cel de al 42-lea parlament al tarii. Cele 11.700 sectii de votare din tara se deschid la ora locala 7.00, iar procesul de votare va continua pana la ora 20.00, cand sunt asteptate primele rezultate partiale. Rezultatele finale oficiale vor trebui publicate intr-un termen de patru zile. Un numar de 227 sectii de votare vor fi deschise in 57 tari, inclusiv o sectie la Bucuresti.
In total, 8148 de candidati din 45 partide si coalitii concureaza pentru 240 locuri in parlament. Potrivit sondajelor de opinie, pragul electoral de 4% din sufragii va fi trecut de patru pana la opt partide.
Formatiunile politice care fara indoiala vor face parte din noul Legislativ sunt GERB, de centru-dreapta, al fostului premier Boiko Borisov, Partidul Socialist Bulgar al presedintelui Partidului Socialistilor Europeni, Serghei Stanisev, Miscarea pentru drepturi si libertati (dominata de etnicii turci), precum si partidul ultranationalist Ataka.
Sanse bune de a intra in parlament are si miscarea Bulgaria Cetatenilor a fostului comisar european Meglena Kuneva. Partidul populist Ordine, legalitate si justitie, cel nationalist Frontul National pentru Salvarea Bulgariei, precum si conservatorii de la Democratii pentru o Bulgarie Puternica, o formatiune condusa de fostul premier Ivan Kostov, au si ei sanse sa treaca pragul de 4%.
Potrivit analistilor, nu se stie cu certitudine daca GERB sau socialistii vor obtine cele mai multe voturi, insa este clar ca oricare dintre cele doua partide nu va avea suficiente locuri in parlament ca sa guverneze singur fara parteneri de coalitie.
In Bulgaria, pentru alegeri sunt prezenti 275 observatori straini din cinci organizatii internationale. Procesul electoral va fi urmarit si de aproximativ 14.000 observatori bulgari din 15 organizatii. Sapte agentii de sondare a opiniei publice vor efectua anchete la iesirea din urne.
Campania electorala pentru alegeri a fost marcata de numeroase scandaluri. Ultimul s-a declansat chiar sambata cand Parchetul a anuntat ca au fost gasite 350.000 buletine de vot despre care exista suspiciuni ca sunt contrafacute intr-o tipografie care avusese contract cu guvernul pentru imprimarea documentelor.
Proprietarul companiei, Iordan Boncev, este un membru al partidului de centru-dreapta GERB. El a negat ca aceste buletine de vot ar fi destinate fraudelor electorale si a spus ca este vorba de buletinele defecte care potrivit contractului cu guvernul trebuiau pastrate in tipografie. Toate partidele de opozitie au acuzat insa GERB ca intentioneaza sa fraudeze scrutinul.
Ca urmare a scandalului, Comisia electorala centrala de la Sofia a dat asigurari ca nu exista niciun risc ca alegerile parlamentare de duminica sa fie fraudate. Purtatorul de cuvant al Comisiei, Biser Troianov, a declarat la o conferinta de presa, sambata seara, ca buletinele de vot vor fi valabile doar daca poarta doua stampile ale comisiilor de votare.
Sursa: Agerpres