Ultima etapa a alegerilor-maraton pentru Camera inferioara a Parlamentului egiptean s-a incheiat miercuri, cand islamistii, castigatori detesati, au beneficiat de o intalnire fara precedent pentru Fratii Musulmani cu numarul doi de la Departamentul de Stat american William Burns, relateaza AFP.
Aceste prime alegeri organizate dupa indepartarea de la putere a lui Hosni Mubarak, in februarie 2011, au fost marcate de avansul zdrobitor al islamistilor, creditati la nivelul tuturor formatiunilor lor cu aproximativ 65% din voturi si 70% din mandate, potrivit rezultatelor provizorii.
Organizat de la 28 noiembrie in trei zone geografice, succesiv, acest scrutin complex din cea de a treia regiune a tarii in care s-a votat si care cuprinde noua guvernorate din Sinai, de pe Valea Deltei Nilului si din oaze s-a incheiat miercuri la ora locala 19.00 (19.00, ora Romaniei).
Invalidarile din cauza unor nereguli sau probleme logistice impun, totusi, reluari ale votului in multiple circumscriptii, in zilele urmatoare, situatie care ar putea intarzia anuntarea rezultatelor oficiale definitive pana spre 20 ianuarie.
Fratii Musulmani, care au obtinut aproximativ 36% din voturi potrivit rezultatelor provizorii, trec dintr-un regim semiclandestin, care le era impus sub regimul lui Hosni Mubarak, la statutul de prima forta politica a tarii.
Statele Unite, care au reluat in ultimele luni un dialog discret cu aceasta confrerie islamista in pofida ingrijorarii lor cu privire la atitudinea miscarii fata de femei, minoritati si Israel, au facut inca un pas in acest sens.
Lideri ai Partidului Libertatii si Justitiei (PLJ), rezultat din miscarea Fratii Musulmani, s-au intalnit la Cairo cu Burns, adjunctul secretarului de Stat american.
„Aceasta este intalnirea cu oficialul american de cel mai inalt rang” din istoria formatiunii, a declarat Ahmed Sobea, purtatorul de cuvant al PLJ.
Liderul PLJ Mohammed Mursi a subliniat „importanta” pe care o acorda partidul sau „relatiilor egipteano-americane”, citat intr-un comunicat dat publicitatii dupa intalnire.
El a „cerut ca Statele Unite sa isi revizuiasca politica (…) in conformitate cu (aspiratiile) primaverii arabe”, care a indepartat de la putere regimurile autocratice din Egipt, Libia si Tunisia. De asemenea, Mohammed Mursi a indemnat Washingtonul sa adopte o „pozitie pozitiva fata de cauzele arabe si islamice”.
Potrivit LPJ, Burns „a felicitat partidul pentru rezultatele sale” electorale si a anuntat ca tara sa este „pregatita sa ajute economia egipteana sa depaseasca criza”. Statele Unite „respecta optiunile poporului egiptean”, a spus Burns, citat in comunicat.
Washingtonul a subliniat la inceputul lui ianuarie ca miscarea islamista Fratii Musulmani a oferit garantii asupra respectarii Tratatului de Pace din 1979 intre Egipt si Israel, cel mai important aliat al Statelor Unite in regiune.
Burns s-a intalnit, de asemenea, cu maresalul Hussein Tantawi, care conduce Consiliul Suprem al Fortelor Armate (CSFA), aflat la putere de la indepartarea lui Mubarak.
El urma sa evoce mai ales perchezitiile care au avut loc la o serie de sedii ale unor ONG-uri egiptene si straine, intre care si trei americane.
Oficialul american nu s-a intalnit, in schimb, cu reprezentanti ai partidelor fundamentaliste salafiste, creditate cu 25% din voturi, ale caror rezultate electorale constituie marea surpriza a scrutinului.
In pofida unei referinte islamiste comune, Fratii Musulmani au tinut sa se delimiteze de salafisti, prezentandu-se ca reprezentanti ai unei linii moderate.
Scrutinul legislativ a fost marcat totodata de deruta formatiunilor liberale si laice, dar si a miscarilor rezultate din revolta impotriva lui Mubarak de anul trecut.
Alegerea membrilor Adunarii Poporului (Camera inferioara) este urmata, incepand de pe 29 ianuarie, de cea a senatorilor Camerei superioare, cu rol consultativ.
Ciclul electoral complet se va incheia cu alegeri prezidentiale cel mai tarziu la sfarsitul lui iunie, la finalul carora armata urmeaza sa cedeze locul unei puteri civile.
Sursa: Mediafax