Israelul isi alege marti, 10 iunie, cel de-al zecelea presedinte, intorcand pagina epocii lui Shimon Peres, care si-a asigurat locul in istorie pentru rolul jucat in slujba pacii. Succesorul lui Peres va fi desemnat in urma unui vot pe buletine secrete de catre cei 120 de deputati ai Knessetului, Parlamentul israelian. Scrutinul va incepe la ora locala 11.00 (11.00 ora Romaniei), iar cei doi candidati care vor intruni cele mai multe voturi vor fi departajati de un al doilea tur care ar putea, ca si alegerile prezidentiale trecute, sa rezerve surprize.
In cursa au ramas cinci dintre cei sase candidati declarati la 27 mai, Binyamin Ben Eliezer, acuzat de coruptie, fiind nevoit sa se retraga. Potrivit parerii generale, niciunul nu are notorietatea presedintelui in exercitiu, ultimul supravietuitor al generatiei „parintilor natiunii”.
Favorit este Reuven Rivlin, fost presedinte al Knessetului si membru al Likud (dreapta nationalista), sustinator al „Israelului Mare” si aparator ardent al democratiei israeliene, care si-a creat anvergura de viitor presedinte multiplicandu-si arbitrajele politice complexe de-a lungul carierei sale parlamentare.
Rivlin are sprijinul Likud, partidul premierului Benjamin Netanyahu, care a sustinut cu greu candidatura lui, animozitatea personala si ideologica dintre cei doi fiind de notorietate publica. Netanyahu a incercat mai intai sa il convinga pe laureatul premiului Nobel pentru Pace si supravietuitor al Holocaustului Elie Wiesel sa candideze pentru a-i pune piedici lui Rivlin.
Un alt favorit al sondajelor, dar nu neaparat si al deputatilor, este laureatul premiului Nobel pentru Chimie in 2011 Dan Shechtman, un „outsider” care spera sa ajunga in cel de-al doilea tur, ceea ce presa israeliana considera ca fiind putin probabil.
Printre candidati se numara, de asemenea, deputatul de centru Meir Sheetrit, transfug al Likud si ales pe lista ministrului Tzipi Livni, fostul presedinte al Knessetului Dalia Itzik, care are avantajul cunoasterii culiselor Parlamentului, si fostul judecator al Curtii Supreme Dalia Dorner, ale carei sanse de a ajunge in al doilea tur sunt „aproape nule”, potrivit presei.
In Israel, postul de presedinte este in mare masura onorific si puterile executive raman in mainile premierului. Seful statului are totusi misiunea de a numi, dupa alegerile legislative, persoana desemnata sa formeze o coalitie si sa devina premier.
Dar, gratie notorietatii sale internationale, Shimon Peres, ales presedinte in 2007, a stiut sa se foloseasca de o functie in principal protocolara pentru a promova un mesaj politic in favoarea pacii. „Alegerea celui de-al zecelea presedinte israelian anunta o schimbare de directie pentru presedintie: aceasta va trece de la politica internationala la chestiuni interne”, a anticipat cotidianul de stanga Haaretz.
In dosarele la fel de sensibile ca procesul de pace cu palestinienii, relatiile strategice cu aliatul american sau programul nuclear iranian, Shimon Peres nu a incetat sa isi faca auzita vocea. „Trebuie sa realizam ca viitorul presedinte nu va fi un Peres. Presedintia isi va regasi functia fireasca, de reprezetare si ceremoniala„, a apreciat editorialistul Nahum Barnea.
Shimon Peres va parasi functia de presedinte la sfarsitul lui iulie, inainte de a implini 91 de ani.
Sursa: Mediafax