Presedintele Traian Basescu, a ajuns, astazi, 4 ianuarie, la Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), unde urmeaza sa fie prezentat raportul de activitate din 2012 al institutiei si apoi sa fie aleasa noua conducere. La sedinta CSM, care va fi prezidata de seful statului, sunt prezenti membrii Consiliului, prim-adjunctul procurorului general al Romaniei, Daniel Morar si ministrul Justitiei, Mona Pivniceru.
Membrii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) isi aleg, vineri, noua conducere, intrucat mandatul presedintelui Alina Ghica si cel al vicepresedintelui Oana Schmidt Haineala expira. Judecatorul Mircea Aron si procurorul Oana Schmidt Haineala candideaza la functia de presedinte al CSM.
Anul trecut, Alina Ghica si Oana Schmidt Haineala si-au depus un proiect comun, insa pe parcursul anului s-a simtit faptul ca vicepresedinta Consiliului, procuroarea Haineala, a condus mai mult decat presedinta Ghica.
Surse din magistratura spun ca anul acesta cele doua magistrate vor sa faca rocada, astfel ca Haineala sa preia conducerea, iar Ghica sa-i fie vicepresedinte. Faptul ca un procuror isi depune candidatura pentru presedintia CSM in conditiile in care acest for are in componenta mai multi judecatori decat procurori a generat discutii in sistemul judiciar.
Nu exista vreo interdictie prevazuta de lege cu privire la posibilitatea unui procuror de a fi presedinte al CSM. De asemenea, acest lucru nu ridica probleme de constitutionalitate, sustin membri ai CSM.
Potrivit judecatorului Adrian Neacsu, membru ales in CSM, niciodata Consiliul nu a fost condus de un procuror. „Pe langa alte motive acest lucru tine si de aritmetica simpla. In CSM sunt noua judecatori alesi si doar cinci procurori. Mai mult, in acest moment in CSM sunt doar patru procurori alesi, intrucat un post este vacant prin demisia domnului Balan George. Numarul judecatorilor din CSM este de zece, la cei alesi adaugandu-se si presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ)”, sustine judecatorul Neacsu, intr-o postare pe facebook.
Judecatorul Neacsu afirma ca instantele si judecatorii ar percepe extrem de negativ alegerea unui coleg procuror la conducerea CSM. „Nu pot spune aici mai multe, dar in perceptia sistemului judiciar acest lucru va insemna renuntarea judecatorilor la mandatul pentru care au fost alesi”, mai scrie judecatorul Adrian Neacsu.
Pentru ca tandemul Haineala-Ghica sa fie ales, acesta ar avea nevoie de zece voturi, cu tot cu cel al presedintei instantei supreme, Livia Stanciu, si cele doua reprezentante ale societatii civile in CSM, Corina Dumitrescu si Daniela Ciochina.
Sursa: Mediafax