Vezi VIDEO
Membrii Guvernului Ungureanu au decis data alegerilor locale din 2012, arata surse centrale pentru eMaramures. Potrivit deciziei luate astazi, 13 martie, in cadrul Executivului de la Bucuresti, scrutinul pentru desemnarea primarilor, presedintilor de consilii judetene si a celorlalti alesi locali va avea loc in 10 iunie.
Autoritatile centrale trebuie sa dea publicitatii si calendarul viitoarelor alegeri, in care sunt prinsi, punctual, pasii pe care administratiile locale, respectiv Autoritatea Electorala Permanenta, trebuie sa ii faca in vederea organizarii scrutinului in bune conditii.
Campania electorala incepe in mai
Secretarul Primariei Baia Mare, care este jurist de profesie, a aratat ca legislatia in vigoare prevede faptul ca partidele vor putea declansa legal campania electorala abia in data de 11 mai.
“Am inteles si eu ca deja s-au adoptat vreo sapte hotarari de guvern care vizeaza alegerile locale si ca data va fi 10 iunie, ceea ce inseamna ca, potrivit Legii alegerilor locale, cu 30 de zile inainte incepe campania – daca scrutinul e in 10 iunie, inseamna ca din 11 mai va incepe campania. Totodata, cu cel tarziu cu 40 de zile inaintea alegerilor se depun candidaturile pentru posturile de consilieri judeteni, locali, primari”, a explicat Brad pentru eMaramures.
Dupa publicarea in monitorul oficial a deciziei privind stabilirea datei alegerilor, respectiv a calendarului pentru demararea procedurilor si organizarea scrutinului, prefectul de Maramures va trebui sa delimiteze circumscriptiile electorale pe judet. In urmatoarea etapa, primarii au obigatia sa stabileasca birourile electorale locale. Termenul este de cel mult 20 de zile de la publicarea datei alegerilor.
Numarul sectiilor de votare creste in Baia Mare
In Baia Mare, autoritatile vor fi nevoite sa se miste rapid, deoarece vor exista modificari in privinta structurarii sectiilor de votare, care, incepand din acest an, vor fi mai numeroase la nivelul municipiului. Cresterea este de sapte, comparativ cu numarul inregistrat la alegerile partiale pentru postul de primar desfasurate in mai, anul trecut.
„Avem niste modificari la sectii – fata de 77 cat erau inainte, acum sunt 85 de sectii de votare si vrem sa le anuntam cat mai repede pentru ca lumea sa stie ca sunt niste modificari. Potrivit legii, intr-o sectie de votare trebuie sa fie 2.000 de locuitori iar noi am avut si sectii cu peste 2.000 din pricina spatiilor putine. Acum am cuplat spatii la scoli, in general la institutii de invatamant, si vom avea mai multe sectii de votare”, a mai aratat secretarul Rodica Brad.
In sedinta de astazi a Guvernului au fost avansate zece proiecte de hotarare privind alegerile locale. S-au fixat, astfel, sumele aferente pregatiririi si desfasurarii scrutinului in toate judetele tarii, care se ridica la peste 99,8 milioane de lei. S-au aprobat totodata modelele buletinelor de vot, precum si modelele timbrelor autocolante, ale stampilelor si ale actelor necesare in vederea acceptarii candidaturilor.
Sursa: Larisa Cordea