Circa 2,5 milioane de cetateni cu drept de vot din Republica Moldova sunt asteptati azi, 29 iulie, la urne, pentru a doua oara in acest an, in cadrul unui scrutin legislativ anticipat ce intervine intr-un context tensionat ca urmare a contestatelor alegeri din 5 aprilie si a tragicelor evenimente din 7 aprilie. Toate cele 1.954 de sectii de votare de pe teritoriul Republicii Moldova au fost deschise la ora 07.00, ele urmand sa se inchida la ora 21.00. Alte 33 de centre de votare au fost organizate pe langa misiunile diplomatice si oficiile consulare ale Republicii Moldova peste hotare.
In cadrul acestui scrutin anticipat, organizat de actuala putere comunista in plina vara si, in mod neobisnuit, intr-o zi de lucru, dupa ce a esuat in impunerea candidatului sau la presedintie dupa scrutinul din 5 aprilie, moldovenii au de ales miercuri intre opt formatiuni politice.
Cinci dintre acestea au sanse reale de a trece pragul electoral de 5% si de a intra in parlament. Este vorba de Partidul Comunistilor, al actualului presedinte in exercitiu Vladimir Voronin, de cele trei formatiuni din opozitia liberala unita (Partidul Liberal, Partidul Liberal Democrat si Alianta Moldova Noastra), si de Partidul Democrat, al fostului presedinte al parlamentului, comunistul Marian Lupu, devenit recent lider al acestei formatiuni conduse pana acum de Dumitru Diacov.
Comunistii, care, potrivit analistilor si sondajelor, ar urma sa obtina cele mai multe voturi, dar nu suficiente pentru a-l alege pe succesorul lui Vladimir Voronin, mizeaza pe victorie, fixarea alegerilor in plina vacanta (cand studentii sunt plecati din Chisinau, ei neputand vota in localitatea de domiciliu, ci doar in cea de resedinta) si intr-o zi de lucru (ceea ce ii va impiedica pe multi moldoveni aflati la munca in strainatate, care voteaza de regula cu opozitia, sa ajunga la sectiile de vot) nefiind intamplatoare.
Opozitia spera, la randul sau, ca dovezile lor despre fraudarea alegerilor din 5 aprilie si semnalele despre posibilele falsificari si la scrutinul din 29 iulie, dar mai ales evenimentele tragice din 7 aprilie, in care patru tineri au murit si multi altii au fost arestati si torturati, vor schimba opiniile multora din cei care au votat pana acum cu Partidul Comunistilor.
Pentru alegerile din 29 iulie au fost acreditati peste 3.160 de observatori locali si straini, din partea OSCE, Consiliului Europei, Parlamentului European si a Comunitatii Statelor Independente. Dintre acestia, 488 sunt observatori internationali reprezentand 30 de organizatii internationale, iar 2.672 sunt observatori locali delegati de 15 organizatii. Cinci observatori din Rusia si Belarus, care urmau sa monitorizeze alegerile in orasul Balti, au fost obligati, marti, sa paraseasca localitatea, ei fiind expulzati de autoritatile moldovene pe motiv ca ar fi putut ”crea probleme”.
Tot marti, autoritatile de la Chisinau au refuzat acreditarea a 87 de observatori din Georgia, Croatia, Kargazstan, Macedonia, Rusia si Ucraina, membri ai Retelei europene a organizatiilor pentru monitorizarea alegerilor, decizia fiind luata dupa verificarile efectuate de Serviciul moldovean de Securitate si Informatii. In 200 sectii de votare vor fi efectuate sondaje la iesirea de la urne, primele estimari urmand a fi anuntate imediat dupa ora inchiderii birourilor de votare.
Sursa: Agerpres