Alegerile pentru Camera Deputatilor si Senat se vor desfasura duminica, 30 noiembrie 2008. Guvernul a aprobat astazi, 27 august, actele normative care reglementeaza organizarea, desfasurarea si finantarea alegerilor parlamentare din aceasta toamna, a anuntat, la finalul sedintei de Guvern, premierul Calin Popescu-Tariceanu. Candidaturile pentru alegerile parlamentare pot fi depuse pana la 21 octombrie 2008.
Guvernul a aprobat bugetul si cheltuielile necesare pentru pregatirea, organizarea si desfasurarea alegerilor pentru Camera Deputatilor si Senat din anul 2008, suma totala alocata fiind de 160 milioane de lei.
Ministerul Internelor si Reformei Administrative va repartiza institutiilor prefectului sumele necesare pentru activitatile acestora legate de pregatirea, organizarea si desfasurarea alegerilor parlamentare, in functie de necesarul de fonduri al fiecarui judet, sumele necheltuite urmand a fi recuperate ulterior.
Sumele necesare pentru acoperirea cheltuielilor pentru organizarea si dotarea sectiilor de votare din strainatate, precum si a cheltuielilor pentru dotarea si functionarea Biroului electoral de circumscriptie pentru romanii cu domiciliul sau resedinta in strainatate, vor fi suportate din bugetul Ministerului Afacerilor Externe.
Membrii birourilor electorale primesc 66 de lei pe zi
Tot in sedinta de astazi, a fost stabilit cuantumul indemnizatiilor pentru activitatea membrilor birourilor electorale (66 lei pe zi), a informaticienilor, statisticienilor si personalului tehnic auxiliar care participa la executarea operatiunilor generate de activitatea birourilor electorale constituite pentru alegerile parlamentare (50 de lei pe zi).
Toate cheltuielile pentru organizarea si desfasurarea alegerilor pentru Camera Deputatilor si Senat din anul 2008 se vor realiza de catre ordonatorii de credite, cu informarea periodica a unei Comisii pentru transparenta, formate din cate un reprezentant al partidelor politice parlamentare, din doi reprezentanti ai organizatiilor neguvernamentale si doi reprezentanti ai Clubului Roman de Presa.
Program calendaristic organizare alegeri parlamentare
Executivul a adoptat, in sedinta de azi, 27 august, si Programul calendaristic care vizeaza actiunile din perioada electorala, la alegerile pentru Camera Deputatilor si Senatului din 2008.
Conform actului normativ, cu cel putin 90 zile inaintea votarii, respectiv la 1 septembrie, Guvernul va aduce la cunostinta opiniei publice data alegerilor, prin publicarea in Monitorul Oficial a HG.
In a treia zi de la stabilirea datei alegerilor vor fi desemnati judecatorii din cadrul BEC iar in termen de 24 ore de la investire, deci pana in data de 4 septembrie, va fi ales presedintele BEC.
In termen de 7 zile de la stabilirea datei alegerilor, dar cel mai tarziu la data de 7 septembrie, vor fi stabilite masurile necesare pentru buna organizare a alegerilor (modele ale copiei listelor electorale permanente si suplimentare, ale listei membrilor organizatiilor cetatenilor apartinand minoritatilor nationale, modele ale stampilei birourilor electorale si stampilei cu mentiunea „VOTAT”, ale listei candidatilor, ale declaratiei de acceptare a candidaturii, respectiv de renuntare la candidatura, etc). In acelasi termen va fi aprobat bugetul necesar organizarii alegerilor.
In termen de 21 zile de la inceperea perioadei electorale, deci cel mai tarziu la data de 21 septembrie, vor fi desemnati judecatorii in birourile electorale de circumscriptie. In termen de 24 ore de la data desemnarii acestora, cel mai tarziu pana la data de 22 septembrie, vor fi alesi presedintii birourile electorale de circumscriptie
In cel mult 48 ore de la constituirea birourilor electorale de circumscriptie, cel mai tarziu in data de 24 septembrie, autoritatile competente vor comunica birourilor electorale de circumscriptie numarul minim de semnaturi necesar pentru sustinerea candidaturilor independente in fiecare colegiu uninominal. La aceeasi data va fi adus la cunostinta opiniei publice numarul de alegatori inscrisi pe listele electorale permanente ale fiecarui colegiu uninominal.
In termen de 30 zile de la stabilirea datei alegerilor, cel mai tarziu in data de 30 septembrie, primarii si prefectii vor delimita si numerota sectiile de votare.
Cu cel putin 60 zile inainte de data alegerilor, deci cel mai tarziu la data de 1 octombrie, partidele politice, aliantele politice, aliantele electorale si organizatiile cetatenilor apartinand minoritatilor nationale vor stabili semnele electorale, care vor fi comunicate BEC.
Cel mai tarziu cu 45 zile inaintea zilei alegerilor, deci maxim pana la 16 octombrie, vor fi intocmite listele electorale permanente si vor fi puse la dispozitia alegatorilor, spre consultare.
Cel mai tarziu cu 40 zile inainte de data alegerilor, deci pana la 21 octombrie, vor putea fi depuse candidaturile.
In termen de 24 de ore de la inregistrarea fiecarei candidaturi, vor putea fi afisate candidaturile acceptate, iar in termen de 3 zile vor putea fi formulate contestatii impotriva deciziei birourilor electorale de circumscriptie de acceptare a unei candidaturi.
Pana la data ramanerii definitive a candidaturilor, cel mai tarziu la data de 29 octombrie, BEC va comunica prefectilor semnele electorale in vederea imprimarii lor pe buletinele de vot. La aceeasi data biroul electoral de circumscriptie va stabili candidaturile definitive.
In termen de 24 ore de la data ramanerii definitive a candidaturilor, cel mai tarziu la data de 30 octombrie, vor fi comunicate numele si prenumelui reprezentantilor partidelor politice, aliantelor politice, aliantelor electorale si organizatiilor cetatenilor apartinand minoritatilor nationale care participa la alegeri in birourile electorale de circumscriptie.
Pe 31 octombrie va fi demarata campania electorala, cu 30 zile inainte de ziua votarii. Pe data de 29 noiembrie, ora 7.00, se va incheia campania electorala.
Cu 48 ore inainte de tragerea la sorti, deci pana in 15 noiembrie va fi prezentata macheta pentru fiecare tip de buletin de vot, din fiecare colegiu uninominal, membrilor biroului electoral de circumscriptie.
Cu cel putin 10 zile inainte de data alegerilor, deci pana pe 20 noiembrie, vor fi imprimate buletinele de vot si vor fi confectionate stampilele cu mentiunea „VOTAT”.
Pana la orele 18.00, in aceeasi zi, presedintii birourilor electorale ale sectiilor de votare vor prezenta masurile luate pentru asigurarea ordinii si corectitudinii operatiunilor de votare si a pazei in jurul locatiei de vot.
In data de 30 noiembrie ora 7.00 va incepe votarea iar la ora 21.00 se va incheia.
In cel mult 24 ore de la incheierea votarii, deci pana in data de 1 decembrie pana la orele 21.00, vor putea fi formulate cereri pentru anularea alegerilor din colegiile uninominale, pentru frauda electorala.
In cel mult 48 ore de la primirea dosarelor de la birourile electorale ale sectiilor de votare, deci pana pe data de 4 decembrie orele 21.00 vor fi centralizate voturile si constatate rezultatele alegerilor pentru fiecare tip de alegere, in fiecare colegiu uninominal si pe competitori electorali la nivelul circumscriptiei electorale, respectiv oficiului electoral.
Conditii pentru candidatii la alegerile parlamentare
Inaltii functionari publici pot candida numai de la incetarea raporturilor de serviciu iar functionarii publici de conducere, sub conditia suspendarii raporturilor de serviciu.
Ordonanta de urgenta propune ca, in perioada electorala, sondajele de opinie cu continut electoral sa fie prezentate numai in anumite conditii, limitativ stabilite.
Astfel, sondajele de opinie cu continut electoral pot fi prezentate numai insotite de informatii privind:
– denumirea institutiei care a realizat sondajul;
– data sau intervalul de timp in care a fost efectuat sondajul si metodologia utilizata;
– dimensiunea esantionului si marja de eroare;
– cine a solicitat si cine a platit efectuarea sondajului.
Sondajele de opinie la iesirea de la urne pot fi realizate de institutele de sondare a opiniei publice sau societatile comerciale ori organizatiile neguvernamentale care au in obiectul de activitate realizarea de sondaje si care sunt acreditate de Biroul Electoral Central.
In ziua votarii este interzisa prezentarea sondajelor realizate la iesirea de la urne, inainte de inchiderea votarii.
Ordonanta de urgenta stabileste sanctionarea urmatoarelor fapte:
– pastrarea registrelor cu listele electorale permanente in conditii necorespunzatoare;
– neefectuarea la termen a comunicarilor prevazute de lege si neoperarea acestora in listele electorale permanente;
– efectuarea de operatiuni in listele electorale permanente de catre persoane neautorizate;
– necomunicarea catre judecatori a modificarilor operate in exemplarul listei electorale permanente existente la primarie;
– neaplicarea pe cartea de alegator sau, dupa caz, pe actul de identitate a stampilei cu mentiunea „Votat” sau a timbrului autocolant, precum si retinerea cartii de alegator, fara motive intemeiate, de catre membrii biroului electoral al sectiei de votare;
– retinerea unei carti de alegator de catre o persoana neautorizata, precum si incredintarea, de catre titular, a cartii de alegator unei alte persoane;
– incalcarea de catre primari a obligatiei de a asigura locuri speciale de afisaj electoral;
– acceptarea de catre un cetatean a candidaturii in mai multe colegii uninominale sau atat pentru Camera Deputatilor cat si pentru Senat, cu exceptia candidaturilor propuse de organizatiile cetatenilor apartinand minoritatilor nationale;
– nerespectarea hotararilor birourilor si oficiilor electorale;
– nerespectarea dispozitiilor legale privind delimitarea sectiilor de votare;
– nerespectarea dispozitiilor legale privind campania electorala.
Sursa: Ioana Osan
În Regatul Maramureșului există o triplă alianță! Este clar! Totul este negociat și împărțit! S-au aruncat zarurile și noua ordine...
Citeste mai mult