Campania electorala pentru alegerile parlamentare a inceput azi, 31 octombrie, de la ora 0.00 si se va incheia in 29 noiembrie, la ora 7.00. Primele alegeri pentru Camera Deputatilor si Senatului organizate dupa sistemul uninominal se vor desfasura in 43 de circumscriptii, incluzand cele 41 de judete, Municipiul Bucuresti si circumscriptia pentru cetatenii romani cu domiciliul sau resedinta in strainatate, unde sunt 4 colegii uninominale pentru Camera Deputatilor si 2 pentru Senat. In total, sunt 315 colegii pentru Camera Deputatilor si 137 pentru Senat si 2.965 de candidaturi, dintre care 2.070 la deputati si 895 la senatori. In Maramures, au fost depuse 69 de candidaturi din partea a opt partide/aliante, precum si a unui candidat independent. PD-L, PNL, PSD+PC, PNG, UDMR si PNG au depus liste complete, iar PPPS si Alianta Partidul Verde Ecologist doar in sapte colegii, respectiv intr-un singur colegiu uninominal.
”In ce colegiu votez si cine sunt candidatii?” eMaramures.ro ofera raspuns doar printr-un click. Foloseste motorul de cautare „Colegii uninominale Maramures”…
Campania a inceput cu 30 de zile inainte de data desfasurarii alegerilor si urmeaza sa se incheie cu 24 de ore inainte de momentul inceperii votarii, respectiv, pe 29 noiembrie, ora 7.00. Perioada aceasta a fost precedata insa de o intensa precampanie, in care partidele si candidatii au facut uz de diverse metode (fluturasi, prezente in diverse emsiuni radio sau tv, organizarea de spectacole ori seminarii si dezbateri etc.), pe care Biroul Electoral Central (BEC) a decis sa nu le sanctioneze.
In legea care reglementeaza desfasurarea campaniei electorale, la articolul 37, se stipuleaza si ca, in aceasta perioada, candidatii, partidele politice, aliantele politice si electorale, organizatiile cetatenilor minoritatilor nationale, cat si cetatenii au dreptul sa isi exprime opiniile in mod liber si fara nicio discriminare prin mitinguri, adunari, utilizarea televiziunii, radioului – insa numai in emisiunile si dezbaterile electorale – presei scrise, mijloacelor electronice si a celorlalte mijloace de informare in masa. Este interzisa insa organizarea actiunilor de campanie electorala in unitatile militare. O alta interdictie vizeaza spoturile publicitare electorale la radio si tv, care nu pot fi difuzate decat in cadrul emisiunilor electorale.
Campanie ”pe bani”
In schimb, o noutate fata de precedentele alegeri este faptul ca posturile de radio si televiziune au voie sa difuzeze emisiuni electorale in zilele de sambata si duminica. Ca sa isi poate transmite mesajul altundeva decat la posturile publice, candidatii trebuie sa plateasca insa. Articolul 38 din Legea 35/2008 prevede ca posturile private de radio si televiziune vor practica acelasi tarif pe emisiune si pe unitate de timp pentru toti competitorii electorali care participa in alegeri, iar timpii de antena oferiti competitorilor electorali trebuie sa fie proportionali cu cei practicati de posturile publice.
Reflectarea campaniei electorale pe posturile de radio si televiziune va trebui sa respecte Decizia CNA privind principiile si regulile de desfasurare a campaniei electorale pentru alegerea Camerei Deputatilor si a Senatului, prin intermediul serviciilor de programe audiovizuale.
Emisiunile in care candidatii vor avea acces in aceasta campanie vor fi de doua feluri: emisiuni de promovare electorala, la care accesul se va face contra unui tarif, si emisiuni de dezbatere electorala, care vor fi gratuite pentru aspirantii la Parlament. Pentru ca posturile radio si tv sa-si poata recupera cheltuielile cu aceste emisiuni, ele pot difuza spoturi electorale ale candidatilor, in calupuri separate. Posturile private pot sa incaseze banii pe aceste spoturi electorale, care vor trebui difuzate, insa, in limita a 12 minute pe ora.
Control mai strict la sondajele de opinie electorale
Cu 24 de ore inainte de inceperea votarii sunt interzise difuzarea de emisiuni, dezbateri si stiri electorale, dar si invitarea sau prezentarea candidatilor in programe sau comentarii privind campania electorala. Cu 48 de ore inainte de ziua votarii este interzisa si prezentarea de sondaje de opinie, televoturi sau anchete facute pe strada, iar exit-poll-urile pot fi prezentate doar dupa inchiderea votarii.
In perioada electorala, in cazul prezentarii de sondaje de opinie cu continut electoral, acestea trebuie insotite de urmatoarele informatii: denumirea institutiei care a realizat sondajul, data sau intervalul de timp in care a fost efectuat sondajul si metodologia utilizata, dimensiunea esantionului si marja maxima de eroare, cine a solicitat si cine a platit efectuarea sondajului.
Pot efectua sondaje de opinie la iesirea de la urne institutele de sondare a opiniei publice sau societatile comerciale ori organizatiile neguvernamentale care au in obiectul de activitate realizarea de sondaje de opinie si care sunt acreditate de Biroul Electoral Central, prin decizie, in acest sens.
Afisele electorale trebuie inlaturate doar din sectiile de votare
In ceea ce priveste afisele electorale, sunt interzise cele care combina culori si semne grafice ce evoca simbolurile Romaniei sau ale altui stat. Un afis electoral nu poate depasi dimensiunile de 500 mm o latura si 300 mm cealalta latura, iar cel prin care se convoaca o reuniune electorala, 400 mm o latura si 250 mm cealalta latura. Politia, inclusiv politia comunitara, este obligata sa asigure integritatea panourilor si a afiselor electorale.
Locurile speciale pentru afisaj trebuie sa fie stabilite in locuri publice frecventate de cetateni, astfel incat competitorii electorali sa le poata folosi fara stanjenirea circulatiei pe drumurile publice si a celorlalte activitati din localitatile respective. In prealabil, primarii sunt obligati sa asigure inlaturarea din spatiul public a oricaror materiale de propaganda electorala ramase de la campaniile electorale precedente.
BEC a comunicat ca inlaturarea materialelor electorale la finalul campaniei electorale va fi obligatorie numai in cazul cladirii in care se afla sectia de votare. Sarcina cade in responsabilitatea presedintilor de birouri electorale, in caz contrar acestia sunt sanctionati cu amenda de la 1.000 la 2.500 de lei, in conformitate cu articolul 50, litera f din Legea 35/2008 privind alegerea Camerei Deputatilor si a Senatului.
Continuarea propagandei electorale dupa incheierea acesteia, precum si sfatuirea, in ziua votarii, a alegatorilor la sediul sectiilor de votare sa voteze sau sa nu voteze un anumit partid politic, alianta politica, alianta electorala, organizatie a cetatenilor apartinand unei minoritati nationale sau un candidat independent se sanctioneaza cu amenda de la 1000 la 2500 de lei.
Alegeri doar cu buletinul
Votarea incepe la ora 7.00 si se incheie la ora 21.00, orarul urmand sa fie afisat pe usa sectiilor de votare. Optiunea electorala se poate exprima pe baza cartii de identitate sau a buletinului. Fiecare alegator va prezenta actul de identitate, in baza caruia i se vor elibera buletinele de vot si stampila de votare. Cel care refuza sa semneze lista electorala permanenta nu va putea sa voteze.
In lege se stipuleaza ca in situatia in care alegatorul, din motive bine intemeiate, constate de catre presedintele biroului electoral al sectiei de votare, nu poate semna in lista electorala, se va face mentiunea in lista, cu confirmarea pe baza de semnatura, a unui membru al biroului electoral.
Ar mai fi de precizat ca la cererea alegatorului, in cazul in care acesta a aplicat gresit stampila cu mentiunea Votat, dar nu a introdus buletinul in urna, presedintele biroului electoral al sectiei de votare ii poate elibera, dar numai o singura data, un nou buletin, retinand si anuland pe cel gresit.
Cetatenii care se vor afla in strainatate in ziua alegerilor, precum si studentii care nu se afla in localitatea de resedinta la data alegerilor parlamentare nu isi vor putea exercita dreptul la vot, pentru ca alegerile uninominale impun ca votul alegatorilor sa priveasca doar parlamentarii din circumscriptiile in care domiciliaza.
CITESTE SI:
Sursa: Meda Muntean