Noul Parlament European se reuneste marti la Strasbourg pentru a-l alege pe luxemburghezul Jean-Claude Juncker la presedintia Comisiei Europene, iar sedinta se anunta tensionata deoarece numerosi alesi refuza sa voteze pentru el.
Votul va fi urmat, miercuri de un summit european extraordinar organizat la Bruxelles pentru desemnarea noului sef al diplomatiei europene si vicepresedintelui Comisiei Europene. Liderii europeni cauta, de asemenea, un succesor pentru belgianul Herman van Rompuy care sa prezideze Consiului European.
Dupa disputele cu britanicul David Cameron, la sfarsitul lui iunie, care s-a vazut izolat in lupta sa incrancenata impotriva lui Juncker, sefii de stat si de guvern trebuie sa decida aceste nominalizari in unanimitate.
In Parlament, Jean-Claude Juncker ar urma sa obtina majoritatea absoluta, respectiv 376 de sufragii din totalul de 751 de alesi. El conteaza pe 480 de voturi din partea blocului format de Partidul Popular, socialisti si Alianta Liberalilor si Democratilor.
„Blocul a votat pentru mine si va vota si pentru Juncker, poate nu toata lumea in fiecare dintre grupuri, dar o larga majoritate„, a asigurat vineri pentru cotidianul belgian Le Soir socialistul german Martin Schulz, ales la 1 iulie presedinte al Parlamentului European, cu 409 voturi.
Eurodeputatii se vor pronunta la ora 12.30 (13.30 ora Romaniei), dupa o declaratie a candidatului. Votul este cu buletine secrete si, potrivit numararii oficiale, cel putin 60 de alesi din trei mari partide nu vor vota pentru el, dar el ar urma sa reuneasca suficiente voturi din partea celor 50 de alesi ai grupului Verzilor.
Aceste alegeri nu inseamna sfarsitul incercarilor pentru noul presedinte al Comisiei Europene. El va trebui apoi sa formeze o echipa din persoane capabile sa obtina votul de investitura al Parlamentului European inainte de incheierea mandatului Comisiei Barroso, in octombrie 2014.
Sursa: Mediafax