Romanii isi voteaza duminica, 6 decembrie, presedintele pentru urmatorii cinci ani. In Maramures, peste 428.000 de alegatori sunt asteptati la vot. La fel ca si la primul tur de scrutin, in judet vor functiona 470 de sectii de votare, din care 78 sunt sectii speciale dotate cu camere web. De aceasta data numarul cabinelor de vot din sectii va fi egal cu numarul stampilelor inscriptionate cu mentiunea ,,VOTAT”. La alegerile prezidentiale din 6 decembrie vor putea vota chiar si tinerii care au implinit 18 ani in ziua scrutinului electoral.
Mai multe cabine de vot la alegerile prezidentiale din 6 decembrie
Procesul electoral se va desfasura duminica, 6 decembrie, intre orele 7.00 si 21.00. In Maramures sunt asteptati peste 428.000 de alegatori sa-si exercite dreptul de vot la una din cele 470 de sectii de votare constituite la nivelul judetului.
In toate cele 470 sectii de votare de pe teritoriul judetului se va afisa la loc vizibil, de catre presedintele biroului electoral al sectiei de votare, ora la care incepe si se incheie procesul electoral. De asemenea, vor fi afisate buletine de vot anulate pentru alegerea Presedintelui Romaniei.
Pentru procesul electoral de duminica, in sectiile de votare au fost prevazute mai multe cabine de vot, astfel incat numarul acestora sa fie egal cu cel al stampilelor inscriptionate cu mentiunea ,,VOTAT”.
Pentru alegerile prezidentiale in Maramures au fost pregatite peste 480.000 de buletine de vot care au ajuns vineri, 4 decembrie la primarii, iar sambata urmeaza sa fie predate in baza proceselor verbale presedintilor sectiilor de votare. Acestea includ cele 10% buletine suplimentare, prevazute de lege, dar si 19.000 de buletine necesare pentru sectiile speciale de votare.
Sectii speciale pentru cetatenii care provin din alte localitati sau judete
La fel ca si la primul tur de scrutin, la alegerile prezidentiale din 6 decembrie vor exista 78 de sectii speciale dotate cu camere web, pentru a fi prevenit turismul electoral. Dintre acestea, 3 functioneaza in Baia Mare, la Gara CFR, Spitalul Judetean de Urgenta si Universitatea de Nord. In celelalte unitati administrativ teritoriale au fost deschise doar cate o sectie speciala de votare. Acestea functioneaza fie la primarie, fie la caminul cultural.
In aceste sectii pot vota alegatorii care provin din alta localitate, decat cea de domiciliu. Persoanele care vor vota in aceste sectii speciale vor depune o declaratie pe proprie raspundere, in care se precizeaza ca au luat la cunostinta faptul ca votul multiplu se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani. Declaratiile pe proprie raspundere vor fi predate Biroului Electoral Central si Autoritatii Electorale Permanente pentru a fi folosite ca probe in eventualitatea unor procese.
Alegatorii sunt filmati daca voteaza in deplasare
Fisierele cu imaginile filmate in cele 78 de sectii de votare speciale din Maramures, vor fi stocate pe suport optic si vor fi predate in plic sigilat la Biroul Electoral Judetean de catre presedintii birourilor sectiilor de votare. si webcam-urile impreuna cu cablul de transmitere a datelor, folosite in sectia de votare vor fi predate pe baza de proces verbal Institutiei Prefectului.
O decizie a Biroului Electoral Central prevede ca presedintii birourilor sectiilor de votare speciala sa instiinteze personalul tehnic auxiliar insarcinat cu operarea mijloacelor de inregistrare video si a computerelor, ca dupa salvarea continutului fisierului cuprinzand imaginilor inregistrate in ziua votarii pe suport optic, CD sau DVD sa procedeze la stergerea acestuia din calculator.
Noile reglementari au introdus la alegerile de duminica, stampilele de vot personalizate, pe care sunt precizate numarul sectiei de vot si judetul, astfel incat in cazul pierderii, aceste stampile sa nu mai poata fi folosite in alte sectii de votare.
La scrutinul de duminica pot vota tinerii care implinesc 18 ani in ziua alegerilor
La al doilea tur de scrutin pentru Presedintele Romaniei, cetatenii romani care au implinit 18 ani, pana in ziua de 6 decembrie inclusiv, vor putea vota la sectiile de votare unde sunt arondati, potrivit domiciliului, urmand sa fie inscrisi in tabelele electorale prevazute la art.7 din Legea nr. 370/2004 cu modificarile si completarile ulterioare.
La fel ca si la primul tur de scrutin, nu au drept de vot persoanele condamnate, prin hotarare judecatoreasca definitiva, la pierderea drepturilor electorale, respectiv debilii si alienatii mintali pusi sub interdictie.
Maramuresenii pot vota doar cu cartea de identitate
Maramuresenii vor vota pentru presedintele Romaniei in baza buletinului sau cartii de identitate. Pasaportul simplu, pasaportul simplu electronic, pasaportul simplu temporar si titlul de calatorie pot fi folosite pentru exercitarea dreptului la vot numai de catre cetatenii care voteaza in strainatate sau de cetatenii romani cu domiciliul in strainatate care voteaza in Romania.
Odata ajuns la sectia de votare de care apartine adresa la care locuieste alegatorul, acesta trebuie sa prezinte actul de identitate unui membru al biroului electoral al sectiei de votare. Acesta va cauta numele in lista electorala, dupa care ii va inmana cetateanului, stampila cu insemnul „VOTAT”, solicitandu-i sa semneze in lista electorala in dreptul numelui sau.
Actul de identitate va fi retinut pana cand alegatorul isi exercita dreptul la vot si ii va fi inmanat dupa ce introduce buletinul de vot in urna si inapoieaza stampila „VOTAT”. Daca numele alegatorului nu se regaseste pe lista electorala, membrii biroului electoral al sectiei de votare il vor inscrie pe o lista suplimentara.
Maramuresenii pot solicita inca un buletin de vot daca aplica gresit stampila ”Votat”
La cererea alegatorului, in cazul in care acesta a aplicat gresit stampila cu inscriptia „VOTAT”, dar nu a introdus buletinul de vot in urna, presedintele biroului electoral al sectiei de votare ii poate elibera, numai o singura data, un nou buletin, retinand si anuland buletinul de vot initial, avand obligatia mentiunea corespunzatoare la punctul (f) din procesul verbal.
Alegatorul trebuie sa decida singur in cabina de vot
In cabina de vot este interzisa intrarea mai multor persoane. Prezenta oricarei persoane in cabinele de vot, in afara celei care voteaza este interzisa. Alegatorul care, din motive temeinice, constatate de presedintele biroului electoral al sectiei de votare, nu poate sa voteze singur are dreptul sa cheme in cabina de vot un insotitor ales de el pentru a-l ajuta. Acest insotitor nu poate fi dintre persoanele acreditate sau membrii biroului electoral al sectiei de votare.
Filmarea sau fotografierea buletinelor de vot in interiorul cabinei de votare este interzisa pentru a preveni infractiunile prevazute in legislatia electorala.
Urna mobila se deplaseaza doar la cei care depun cereri pana sambata, la ora 20.00
Urna mobila va fi transportata la domiciliul cetatenilor cu drept de vot, numai daca acestia au depus inainte pana inainte cu o zi de alegerile prezidentiale, o cerere la Biroul Electoral al sectiei de votare de care apartin. Cererea trebuie obligatoriu sa fie insotita de acte medicale care sa dovedeasca imposibilitatea deplasarii persoanei in cauza pana la sectia de votare.
Solicitarile pentru urna mobila pot fi depuse la Biroul Electoral al sectiei de votare de care apartine bolnavul pana sambata, 5 decembrie, la ora 20.00.
Presedintele biroului electoral al sectiei de votare poate aproba, la cererea scrisa a bolnavilor, insotita de copii ale unor acte medicale sau alte acte oficiale din care sa rezulte ca persoanele respective sunt netransportabile, ca o echipa formata din cel putin doi membri ai biroului electoral sa se deplaseze cu o urna speciala si cu materialul necesar votarii – stampila cu mentiunea „VOTAT”, buletinul de vot si timbre autocolante necesare pentru a se efectua votarea.
In raza unei sectii de votare se utilizeaza o singura urna speciala. Aceasta se poate deplasa numai in raza teritoriala arondata la respectiva sectie de votare.
Program prelungit in preziua si in ziua alegerilor, pentru eliberarea de carti de identitate
Cetatenii care au cartile de identitate expirate vor putea intra in legalitate, in acest sfarsit de saptamana, in vederea exercitarii dreptului la vot. Toate cele 17 servicii teritoriale de evidenta a populatiei vor avea, sambata si duminica (5 si 6 decembrie), program prelungit de lucru cu publicul pentru a permite persoanelor care au actele de identitate expirate sa intre in legalitate si sa isi poate exercita optiunile electorale. Sambata programul de lucru este intre orele 8.00-20.00, iar duminica intre orele 7.00-21.00
Doi candidati pe buletinele de vot
Pe buletinul de vot pentru alegerea Presedintelui Romaniei vor exista inscrise doar doua nume de candidati, respectiv cel al candidatului PDL, Traian Basescu si cel al candidatului PSD, Mircea Geoana.
Stampila „VOTAT” poate fi aplicata o singura data, in interiorul chenarului cu numele candidatului votat. Daca stampila nu va fi aplicata in niciunul dintre chenare sau va fi aplicata in ambele chenare, buletinul de vot va fi anulat la numaratoare, iar votul va fi irosit.
Votul dublu se pedepseste cu inchisoarea
Deschiderea urnelor, inainte de ora stabilita pentru inchiderea votarii se pedepseste cu inchisoare de la 1 la 3 ani sau cu amenda si interzicerea exercitarii unor drepturi. Incredintarea urnei speciale altor persoane decat membrilor biroului electoral al sectiei de votare ori transportarea acesteia de catre alte persoane sau in alte conditii decat cele prevazute de lege se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amenda si interzicerea exercitarii unor drepturi.
Totodata, impiedicarea prin orice mijloace a liberului exercitiu al dreptului de a alege sau de a fi ales se pedepseste cu inchisoare de la sase luni la trei ani. Aceeasi sanctiune este valabila si in cazul persoanei care voteaza fara a avea acest drept, care voteaza de doua sau mai multe ori sau care introduce in urna mai multe buletine de vot. In cazul acestor ilegalitati, legea prevede insa si posibilitatea acordarii unei amenzi si chiar interzicerea exercitarii unor drepturi. Cu aceeasi amenda se sanctioneaza utilizarea unei carti de alegator sau a unui act de identitate fals sau a unui buletin de vot fals.
La alegerile prezidentiale din 22 noiembrie, doi maramureseni au fost prinsi ca au votat dublu, fiind vorba despre un barbat din Sighetu Marmatiei si unul din Farcasa.
Fraudele electorale pot fi sesizate la numarul unic de urgenta 112
Ilegalitatile din timpul votului pot fi sesizate si la cel de-al doilea tur de scrutin electoral la numarul unic de urgenta 112. Seful IPJ Maramures, comisarul sef de politie, Ioan Isac, a declarat ca cetatenii pot reclama in timp util la 112, orice incalcare a legii electorale.
De asemenea, un ofiter din cadrul Politiei Romane venit special de la Bucuresti va coordona activitatea de desfasurare a alegerilor. Ioan Isac a spus ca va fi acelasi ofiter care a fost detasat si in 22 noiembrie. Totodata pe parcursul zilei de 6 decembrie se va asigura o prezenta activa a oamenilor legii, atat in sectiile de votare normale, cat si in cele speciale.
Sursa: Camelia Tocaci