Peste 428.000 de alegatori maramureseni sunt asteptati la vot duminica, 22 noiembrie. La alegerile prezidentiale si referendumul national de duminica, in judetul Maramures vor exista 470 de sectii de votare, din care 78 sunt sectii speciale dotate cu camere web, pentru a preveni turismul electoral. La alegerile prezidentiale, pe buletinele de vot se afla inscrisi 12 candidati, in timp ce referendumul national cuprinde doua intrebari, referitoare la reducerea numarului de parlamentari si transformarea parlamentului intr-unul unicameral.
Desfasurarea de forte va fi mare, pentru ca aproape 700 de oameni ai legii vor patrula pe strazi sau vor fi in sectiile de votare, pentru ziua alegerilor prezidentiale fiind intocmite planuri in detaliu atat de catre reprezentantii Ministerului Administratiei si internelor, cat si de catre liderii politici. Primii spera sa nu existe scandaluri in ziua votului, iar ceilalti astepta sa iasa invingatori.
Sectii de votare Maramures (descarca aici lista…)
eMaramures.ro va transmite, in 22 noiembrie, informatii LIVE din sectiile de votare, relatari de la incidentele electorale – in cazul in care se vor semnala, precum si primele rezultate la alegerile prezidentiale in Maramures. De asemenea, cititorii eMaramures.ro pot fi si ei in actiune in ziua alegerilor, trimitand pe adresa stiri@emaramures.ro fotografii, inregistrari video si semnalari ale unor posibile ilegalitati la vot.
Peste 470 de sectii de votare in Maramures
Procesul de votare va incepe duminica, 22 noiembrie, la ora 7.00 si se va incheia la ora 21.00. In judetul Maramures sunt pregatite pentru alegerile prezidentiale si referendum peste 1.400.000 de buletine de vot. Dintre acestea 990.000 de buletine sunt disponibile pentru referendum. In acestea sunt incluse si cele 10 % de buletine prevazute de lege. Buletinele de vot au fost distribuite vineri, 20 noiembrie, celor 470 de sectii de votare din judet.
La alegerile din Maramures sunt asteptati la vot peste 428.000 de alegatori. In judet, cei mai multi cetateni cu drept de vot, inscrisi pe listele de vot se inregistreaza in sectia 336 din comuna Ieud si la sectia numarul 42 din Baia Mare – in punctul de lucru al SC Drumuri-Poduri din cartierul Vasile Alecsandri si unde voteaza alegatorii de pe strazile Granicerilor, Jandarmeriei si Rapsodiei. La sectia din Ieud figureaza pe lista electorala permanenta peste 2.900 de alegatori, in timp ce la sectia 42 din Baia Mare sunt peste 2.500 de persoane cu drept de vot.
Alegatorii din sectiile speciale vor fi filmati cu camere web
La nivelul judetului au fost constituite 78 de sectii speciale de votare, dintre care 3 functioneaza in Baia Mare, la Gara CFR, Spitalul Judetean de Urgenta si Universitatea de Nord. In celelalte unitati administrativ teritoriale au fost deschise doar cate o sectie speciala de votare. Acestea functioneaza fie la primarie, fie la caminul cultural.
Fiecare dintre sectiile speciale au fost dotate cu camere web, pentru a fi prevenit turismul electoral. Imaginile filmate cu camerele web, in fiecare sectie de votare speciala, vor fi stocate pe suport (stick-uri de memorie), care mai apoi vor fi sigilate si predate de catre presedintele biroului sectiei de votare speciale la Biroul Electoral Judetean.
Stampile de vot personalizate pe sectii si judete
In aceste sectii pot vota alegatorii care provin din alta localitate, decat cea de domiciliu. Persoanele care vor vota in aceste sectii speciale vor depune o declaratie pe proprie raspundere, in care se precizeaza ca au luat la cunostinta faptul ca votul multiplu se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani. Declaratiile pe proprie raspundere vor fi predate Biroului Electoral Central si Autoritatii Electorale Permanente pentru a fi folosite ca probe in eventualitatea unor procese.
Noile reglementari au introdus la alegerile de duminica, stampilele de vot personalizate, pe care sunt precizate numarul sectiei de vot si judetul, astfel incat in cazul pierderii, aceste stampile sa nu mai poata fi folosite in alte sectii de votare.
Maramuresenii voteaza pe baza buletinului sau cartii de identitate
Romanii vor vota in baza buletinului sau cartii de identitate. Pasaportul simplu, pasaportul simplu electronic, pasaportul simplu temporar si titlul de calatorie pot fi folosite pentru exercitarea dreptului la vot numai de catre cetatenii care voteaza in strainatate sau de cetatenii romani cu domiciliul in strainatate care voteaza in Romania.
Odata ajuns la sectia de votare de care apartine adresa la care locuieste alegatorul, acesta trebuie sa prezinte actul de identitate unui membru al biroului electoral al sectiei de votare. Acesta va cauta numele in lista electorala, dupa care ii va inmana cetateanului, stampila cu insemnul „VOTAT”, solicitandu-i sa semneze in lista electorala in dreptul numelui sau. Actul de identitate va fi retinut pana cand alegatorul isi exercita dreptul la vot si ii va fi inmanat dupa ce introduce buletinul de vot in urna si inapoieaza stampila „VOTAT”. Daca numele alegatorului nu se regaseste pe lista electorala, membrii biroului electoral al sectiei de votare il vor inscrie pe o lista suplimentara.
Alegatorul trebuie sa decida singur in cabina de vot
In cabina de vot este interzisa intrarea mai multor persoane. Prezenta oricarei persoane in cabinele de vot, in afara celei care voteaza este interzisa. Alegatorul care, din motive temeinice, constatate de presedintele biroului electoral al sectiei de votare, nu poate sa voteze singur are dreptul sa cheme in cabina de vot un insotitor ales de el pentru a-l ajuta. Acest insotitor nu poate fi dintre persoanele acreditate sau membrii biroului electoral al sectiei de votare.
Nu au drept de vot persoanele condamnate, prin hotarare judecatoreasca definitiva, la pierderea drepturilor electorale, respectiv debilii si alienatii mintali pusi sub interdictie.
Detinutii si persoanele aflate in arest pot vota, doar daca au solicitat urna speciala
Persoanele retinute in baza unui mandat de arestare preventiva si persoanele care executa o pedeapsa privata de libertate, dar care nu si-au pierdut drepturile electorale, pot sa voteze in ziua alegerilor prezidentiale si la referendumul national din 22 noiembrie, prin intermediul urnei speciale. Cererile pentru exercitarea dreptului de vot s-au putut face in scris, cel mai tarziu cu doua zile inaintea datei de 22 noiembrie.
Din cele 107 persoane private cu liberate de vot de la Penitenciarul de Maxima Siguranta din Baia Mare si-au exprimat optiunea de vot, 102 persoane. Acestea vor vota la sediul Penitenciarului Baia Mare, începand cu ora 8,30.
Urna mobila se deplaseaza doar la bolnavii care au depus cereri in preziua alegerilor
Urna mobila va fi transportata la domiciliul cetatenilor cu drept de vot, numai daca acestia au depus inainte pana inainte cu o zi de alegerile prezidentiale si de referendum, o cerere la Biroul Electoral al sectiei de votare de care apartin. Cererea trebuie obligatoriu sa fie insotita de acte medicale care sa dovedeasca imposibilitatea deplasarii persoanei in cauza pana la sectia de votare.
Presedintele biroului electoral al sectiei de votare poate aproba, la cererea scrisa a bolnavilor, depusa cel mai tarziu in preziua votarii, insotita de copii ale unor acte medicale sau alte acte oficiale din care sa rezulte ca persoanele respective sunt netransportabile, ca o echipa formata din cel putin doi membri ai biroului electoral sa se deplaseze cu o urna speciala si cu materialul necesar votarii – stampila cu mentiunea „VOTAT”, buletine de vot si timbre autocolante necesare pentru a se efectua votarea.
In raza unei sectii de votare se utilizeaza o singura urna speciala. Aceasta se poate deplasa numai in raza teritoriala arondata la respectiva sectie de votare.
Program prelungit la eliberarea cartilor de identitate
Cetatenii care au cartile de identitate expirate vor putea intra in legalitate, in weekend, in vederea exercitarii dreptului la vot. Directorul Directiei de Evidenta a Persoanelor Maramures, Mariana Macarie, a declarat ca toate cele 17 servicii teritoriale de evidenta a populatiei vor ave, sambata si duminica (21 si 22 noiembrie), program prelungit de lucru cu publicul pentru a permite persoanelor care au actele de identitate expirate sa intre in legalitate si sa isi poate exercita optiunile electorale. Sambata programul de lucru este intre orele 8.00-20.00, iar duminica intre orele 7.00-21.00
Stampila „Votat” se aplica o singura data pentru un vot valid
Pe fiecare pagina a buletinului de vot este tiparit cate un chenar care contine numele candidatului si al partidului din partea caruia candideaza, precum si insemnul electoral al formatiunii politice, sau numele unui candidat independent.
Stampila „VOTAT” poate fi aplicata o singura data, in interiorul chenarului cu numele candidatului votat. Daca stampila nu va fi aplicata in niciunul dintre chenare sau va fi aplicata in mai multe chenare, buletinul de vot va fi anulat la numaratoare, iar votul va fi irosit.
Pe buletinele de vot pentru prezidentiale sunt inscrisi 12 candidati
In cursa electorala de duminica au intrat 12 candidati. Conform tragerii la sorti privind ordinea de pe buletinele de vot, pozitia nr. 1 de pe buletin este ocupata de candidatul Partidului National Liberal, Antonescu George Crin Laurentiu, pozitia nr. 2 este ocupa de candidatul Aliantei politice PSD+PC, Geoana Mircea Dan, pe pozitia nr. 3 apare candidatul Uniunii Democrate a Maghiarilor din Romania, Kelemen Hunor, iar pe pozitia nr. 4, candidatul Partidului Democrat Liberal, Traian Basescu.
Pozitiile urmatoare sunt ocupate de reprezentii unor partide neparlamentare si de candidatii independenti. Astfel pozitia nr. 5 este ocupata de candidatul independent, Potarca Ninel Constantin, pozitia nr. 6 de candidatul Partidului Noua Generatie -Crestin Democrata, Becali George, pozitia nr.7 de candidatul Partidului Romania Mare, Vadim Tudor Corneliu, pozitia nr. 8 de candidatul Partidului Ecologist Roman, Iane Ovidiu Cristian, pozitia nr. 9 – candidatul independent Oprescu Sorin Mircea, pozitia nr.10 – candidatul Partidului Verde, Cernea Remus Florinel, pozitia nr. 11 – candidatul Partidului Alianta Socialista, Rotaru Constantin, iar ultima pozitie cu nr. 12 ii apartine candidatului independent manole Gheorghe Eduard.
La referendum se raspunde cu Da sau Nu
Alegatorul care doreste sa-si exercite dreptul de vot la referendum va primi in mod obligatoriu ambele buletine corespunzatoare celor doua intrebari legate de reducerea numarului de parlamentari si de constituirea parlamentului unicameral, neavand posibilitatea de a opta pentru una sau alta din intrebari. Cetateanul trebui sa puna stampila pe unul din cele doua raspunsuri: Da sau Nu.
Buletinele de vot continand cele doua probleme supuse referendumului sunt tiparite in culori diferite. Astfel buletinul numarul 1, cu intrebarea ,,Sunteti de acord cu trecerea la un parlament unicameral in Romania?” este negru, iar buletinul numarul 2, cu intrebarea: ,,Sunteti de acord cu reducerea numarului de parlamentari la maximum 300 de persoane”, este albastru.
Alegatorii pot refuza sa voteze la referendum
Persoanele cu drept de vot pot opta in sectia de votare pentru exprimarea optiunii din cadrul procesului electoral. Daca mentioneaza ca refuza sa voteze pentru referendumul national, nu mai poate reveni in sectia de votare ulterior aplicarii timbrului autocolant pe cartea de identitate, spunand ca s-a razgandit si doreste sa voteze pentru referendumul national.
De asemenea, alegatorii care doresc sa voteze, duminica, la un singur proces electoral la sectiile speciale vor fi inscrisi atat in tabelul electoral pentru alegerea presedintelui, cat si in cel pentru referendum, urmand ca rubrica destinata semnaturii din tabelul aferent scrutinului pentru care nu doresc sa-si exprime optiunea sa fie barata cu o linie orizontala.
Votul dublu se pedepseste cu inchisoarea
Deschiderea urnelor, inainte de ora stabilita pentru inchiderea votarii se pedepseste cu inchisoare de la 1 la 3 ani sau cu amenda si interzicerea exercitarii unor drepturi. Incredintarea urnei speciale altor persoane decat membrilor biroului electoral al sectiei de votare ori transportarea acesteia de catre alte persoane sau in alte conditii decat cele prevazute de lege se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amenda si interzicerea exercitarii unor drepturi.
Totodata, impiedicarea prin orice mijloace a liberului exercitiu al dreptului de a alege sau de a fi ales se pedepseste cu inchisoare de la sase luni la trei ani. Aceeasi sanctiune este valabila si in cazul persoanei care voteaza fara a avea acest drept, care voteaza de doua sau mai multe ori sau care introduce in urna mai multe buletine de vot. In cazul acestor ilegalitati, legea prevede insa si posibilitatea acordarii unei amenzi si chiar interzicerea exercitarii unor drepturi. Cu aceeasi amenda se sanctioneaza utilizarea unei carti de alegator sau a unui act de identitate fals sau a unui buletin de vot fals.
Violarea secretului votului se pedepseste cu pana la 3 ani inchisoare
Falsificarea prin orice mijloace a inscrisurilor de la birourile electorale se pedepseste cu inchisoare de la unu la cinci ani si interzicerea exercitarii unor drepturi. Cu aceeasi pedeapsa se sanctioneaza si inscrierea in copia de pe lista electorala permanenta a unor persoane care nu figureaza in aceasta lista. Inchisoare de la 6 luni la 3 ani risca si membrii biroului electoral al sectiei de votare care ar recurge la violarea secretului votului.
Sanctiunea cu inchisoarea este prevazuta si pentru cei care vor oferi electoratului diverse bunuri in ziua alegerilor prezidentiale, pentru a-i convinge sa voteze cu un anumit candidat. Astfel „oferirea sau darea de bani, bunuri ori alte foloase in scopul determinarii alegatorului sa voteze ori sa nu voteze un anumit candidat se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 5 ani si interzicerea exercitarii unor drepturi”.
De asemenea atacul, prin orice mijloace, asupra localului sectiei de votare se pedepseste cu inchisoare de la doi la sapte ani si interzicerea unor drepturi.
Fraudele electorale pot fi sesizate la 112
Toate sesizarile care incalca prevederile legislatiei electorale vor fi semnalate la telefonul unic pentru apeluri de urgenta 112. Activitatea oficiului a fost in asa fel organizata, incat preluarea celorlalte apeluri de urgenta, pe perioada desfasurarii procesului electoral, sa se desfasoare in mod normal, a declarat colonelul Marin Bancos, seful Oficiului Judetean de Telecomunicatii Speciale.
Comandantul IPJ Maramures, Ioan Isac, a facut apel la cetateni sa foloseasca numarul 112 pentru semnalarea incidentelor electorale, precizand ca un operator a fost desemnat sa se ocupe doar de aceste cazuri. ”Insist ca aceste apeluri sa vina prin 112. Este cea mai facila cale atat pentru cetateni, cat si pentru noi”, a spus el, precizand ca inclusiv sesizarile anonime vor fi luate in seama.
Patrule mai multe pe strazi si controale atente in trafic
Maramuresul s-a numarat printre judetele tarii care a beneficiat o atentie marita din partea IGPR, in zona fiind trimis un ofiter care sa supravegheze desfasurarea de forte a oamenilor legii. Acesta se afla de joi, 19 noiembrie, in Baia Mare. De altfel, Ioan Isac a precizat ca s-au facut evaluari de risc in ultima luna si s-au identificat mai multe zone care ar putea fi cu probleme. Printre acestea se numara municipiul Baia Mare, Borsa si Viseu. ”Sunt zone in care alegatorii ar putea fi manipulati de catre persoane care vor sa ii determine sa isi schimbe optiunea de vot, dar si unele in care au fost incidente electorale”, a spus seful IPJ Maramures.
Comisarul sef de politie Ioan Isac spera ca lucrurile sa decurga in aceeasi ”normalitate” in care s-a desfasurat campania electorala, astfel incat pana luni, 23 noiembrie, cand se va incheia procesul electoral sa nu apara probleme. El a aratat insa ca sunt efective suficiente atat in teren, cat si in asteptare care sa poata interveni oricand.
Efective de aproape 700 de politisti, jandarmi, graniceri si pompieri
Pentru alegerile din 22 noiembrie, desfasurarea de forte va fi mai mare decat la alte scrutinuri, inclusiv elevi si studenti ai institutiilor de invatamant ale MAI fiind trimisi in teren. Voichita Zehan, purtator de cuvant al IPJ Maramures, a declarat ca in procesul electoral vor fi implicati 207 politisti, 121 de jandarmi, 91 de politisti de frontiera si 36 de angajati ai ISU. Lor li se vor alatura procurori, precum si angajati ai Politiei Rutiere, serviciilor de Pasapoarte, Evidenta Populatiei etc. Numai pentru mentinerea ordinii si linistii publice vor fi peste 400 de oameni ai legii.
”S-au luat masuri mai complexe decat in alte dati. Acum au fost suspendate toate cursurile in scolile de politie si la academie tocmai pentru a-i implica si pe cursantii acestora in procesul electoral. De asemenea, se va asigura asistenta in sectiile dotate cu camere web. Se vor supraveghea si mijloacele de transport in comun. S-au inventariat autobuzele si microbuzele, iar traseele acestora vor fi atent monitorizate, impreuna cu trei specialisti ai RAR”, a mai declarat seful IPJ.
Rezultatul alegerilor prezidentiale se va cunoaste partial in 23 noiembrie
El a aratat ca se va urmari ca partidele sa nu continue campania electorala in ziua alegerilor, aratand ca aceste situatii sunt in afara legii. Procesul electoral se va incheia abia in noaptea de 22 spre 23 noiembrie, cand trebuie facuta numararea voturilor si semnarea proceselor-verbale de catre membrii sectiilor de votare.
Toate contestatiile privitoare la operatiunile electorale ale biroului electoral al sectiei de votare, buletinele de vot nule si cele contestate, insotit de stampila de control, precum si dosarul cuprinzand copia de pe lista electorala permanenta, tabelele utilizate in cadrul sectiei si declaratiile pe propria raspundere ale alegătorilor care au votat la sectiile de votare speciale trebuie predate apoi la BEJ Maramures sub paza militara, datele urmand sa fie centralizate electronic. Rezultatele partiale sunt asteptate in cursul zilei de luni.
Sursa: Camelia Tocaci