Parlamentul Republicii Moldova urmeaza sa desfasoare azi, 10 noiembrie, alegeri pentru functia de presedinte al tarii. Comunistii (PCRM) nu sustin candidatura lui Marian Lupu la aceasta functie, unica inaintata de majoritatea parlamentara din Alianta pentru Integrare Europeana (AIE), care insa nu dispune de mandate suficiente pentru a alege de sine statator presedintele.
Republica Moldova este pentru a doua oara in acest an in fata aceleasi dileme – lipsa unei majoritati suficiente pentru alegerea presedintelui. Potrivit Constitutiei moldovenesti, seful statului este ales cu cel putin 61 de voturi din cei 101 deputati din parlament. Dupa alegerile din 5 aprilie, comunistii detin 60 de mandate, dar nu au gasit inca un vot care sa sustina candidatura PCRM, astfel ca parlamentul a fost dizolvat si au fost organizate alegeri parlamentare anticipate. In urma acestora, comunistii au pierdut majoritatea parlamentara, iar patru formatiuni au constituit AIE, care detine majoritatea parlamentara cu 53 de mandate, dar nu suficient si pentru alegerea presedintelui.
La scurt timp, dupa constituirea AIE, Marian Lupu a fost anuntat drept candidat pentru functia de presedinte si a fost stabilita data alegerilor pentru 23 octombrie. Ulterior, deputatii din AIE au anulat desfasurarea scrutinului, facand referire la unele neconcordante in legislatie, inclusiv in ceea ce priveste numarul minim de candidati. Dupa aceasta, deputatii au efectuat anumite modificari in legislatie, incluzand expres posibilitatea ca la alegeri sa poate concura un singur candidat.
Comunistii, care detin 48 de mandate au declarat din start ca nu vor sustine un candidat din partea AIE la functia de presedinte. Intre timp, in presa de la Chisinau au aparut unele zvonuri, potrivit carora un grup de deputati comunisti in frunte cu deputatul Vladimir Turcan ar fi de acord sa voteze presedintele. Aceste zvonuri au fost amplificate si de informatia confirmata de Turcan, conform caruia ar fi adresat o scrisoare liderului PCRM, Vladimir Voronin, in care ii solicita sa evite alegerile anticipate.
Intre timp, Lupu s-a intalnit cu presedintele rus Dmitri Medvedev la Chisinau, fapt ce a fost interpretat drept o sustinere a Moscovei pentru candidatura sa la postul de presedinte. Ulterior, atat Lupu cat si Voronin au avut vizite la Moscova, unde au avut intrevederi cu oficiali de la Kremlin.
In caz ca deputatii moldoveni nu reusesc alegerea sefului statului, vor fi organizate din nou alegeri in decurs de 30 de zile. Daca nici atunci seful statului nu va fi ales, presedintele interimar al tarii, Mihai Ghimpu, va fi obligat sa dizolve parlamentul si sa anunte alegeri parlamentare anticipate. Legea obliga ca dizolvarea parlamentului sa nu se produca mai devreme de un an de la ultima dizolvare, adica de la 16 iunie 2009, dar nu exista nici o mentiune care sa prevada data limita pentru un asemenea decret.
Sursa: Agerpres