Vezi VIDEO
La miezul noptii, azi, 23 octombrie, a inceput, oficial, campania electorala pentru alegerile prezidentiale. Unele partide au inceput chiar mai devreme, pentru ca PSD Maramures inca din seara zilei de ieri si-a impodobit sediul pentru spectacolul politic de 30 de zile, iar liberalii, de aproape doua saptamani, si-au tapetat geamurile cu fotografiile lui Crin Antonescu. Pe parcursul noptii, si panourile pregatite special de Primaria Baia Mare au capatat culoare, deocamdata portocalie, pentru ca afisele electorale sunt cu Traian Basescu, dar si cu Mircea Man… un vesnic candidat in toate alegerile.
Reclamatii oficiale intre partide nu au fost inca la Biroul Electoral Judetean (BEJ) Maramures, chiar daca, tot ieri, dintr-un megafon montat pe o masina cineva indemna baimarenii sa i se alature lui Basescu, presarand confuzie printre copiii care au crezut ca s-a intors circul in oras.
Probabil, politicienii locali nu s-au dezmeticit, la fel cum nici alegatorii nu au reactionat inca la apelurile candidatilor. Timp va fi berechet, pentru ca abia in 21 noiembrie, la ora 07.00, se va incheia campania electorala. Alegatorii baimareni au parut destul de interesati de lupta electorala, despre care cred ca fi una pe viata si pe moarte intre candidati.
Cert este ca, in Maramures, se anunta o perioada plina de intalniri cu cetatenii, cu spectacole electorale si cu vizite ale unor candidati la presedintie, care si-au exprimat deja dorinta de a veni in judet, pentru a se intalni cu electoratul.
In cursa pentru functia de presedinte al Romaniei sunt inscrisi zece candidati.
– actualul sef al statului, Traian Basescu, candideaza pentru al doilea mandat, fiind sustinut de Partidul Democrat Liberal (PD-L)
– Mircea Geoana din partea Partidului Social Democrat (PSD)
– Crin Antonescu din partea Partidului National Liberal (PNL)
– Corneliu Vadim Tudor din partea Partidului Romania Mare (PRM)
– Kelemen Hunor din partea Uniunii Democrate Maghiare din Romania (UDMR)
– George Becali din partea Partidului Noua Generatie – Crestin Democrat (PNG-CD)
– Sorin Oprescu, primarul general al capitalei – independent
– Constantin Ninel Potirca, presedintele Patronatelor Oamenilor de Afaceri de Etnie Roma – independent
– Remus Cernea din partea Partidului Verde (PV)
– Ovidiu Iane din partea Partidului Ecologist Roman (PER).
Potrivit legislatiei in vigoare, candidatul pentru alegerile prezidentiale trebuie sa depuna la Biroul Electoral Central o declaratie de avere, o declaratie pe proprie raspundere privind apartenenta sau neapartenenta ca agent sau colaborator al organelor de securitate ca politie politica, precum si o lista cu minimum 200.000 de semnaturi de sustinere. Partidele politice si aliantele politice pot propune numai un singur candidat.
Seful statului in functie poate participa la campania prezidentiala a partidului politic sau a aliantei politice care l-a propus sau ii sustine candidatura.
Conform Constitutiei, presedintele Romaniei este ales prin vot universal, egal, direct, secret si liber exprimat. Mandatul sefului statului este de 5 ani. Functia de presedinte al Romaniei poate fi indeplinita doar pentru cel mult doua mandate, care pot fi si succesive.
Pe 22 noiembrie, peste 18 milioane de cetateni romani cu drept de vot sunt asteptati la urne la alegerile prezidentiale. Acestia vor putea vota in 21.207 sectii de votare, estimandu-se ca ar fi necesare 21.963.409 buletine de vot si 18.162.757 de timbre autocolante.
Start de campanie electorala pe 23 octombrie
Campania electorala incepe cu 30 de zile inainte de data alegerilor si se incheie in dimineata zilei de sambata de dinaintea datei alegerilor, la ora 7,00, adica pe 22 noiembrie.
In campania electorala, candidatii si, dupa caz, partidele politice, aliantele politice si aliantele electorale, organizatiile cetatenilor apartinand minoritatilor nationale care i-au propus, precum si cetatenii au dreptul sa isi exprime opiniile in mod liber si fara nici o discriminare, prin mitinguri, adunari, marsuri, precum si prin intermediul mass-media.
Organizarea mitingurilor, adunarilor si marsurilor se poate face numai cu autorizarile prevazute de legislatia in vigoare, iar mijloacele folosite in campania electorala nu pot contraveni ordinii de drept.
In timpul campaniei electorale, primarii asigura candidatilor si formatiunilor politice care i-au propus, in mod nediscriminatoriu, spatii corespunzatoare pentru a se intalni cu alegatorii.
De asemenea, radiodifuzorii publici si privati sunt obligati sa asigure, in cadrul serviciilor de programe audiovizuale, desfasurarea unei campanii electorale echitabile, echilibrate si corecte pentru toti candidatii si partidele politice, aliantele politice, aliantele electorale, organizatiile cetatenilor apartinand minoritatilor nationale care ii sustin.
Candidatii isi pot desemna coordonatori de campanie la nivelul judetelor, sectoarelor Municipiului Bucuresti si pentru strainatate pe care ii notifica Biroului Electoral Central si Autoritatii Electorale Permanente in cel mult 48 de ore de la ramanerea definitiva a candidaturilor. Acestia au rolul de a reprezenta candidatii si de a conduce campania electorala a acestora, acolo unde au fost desemnati.
Locurilor speciale pentru afisaj electoral pot fi folosite numai de candidatii la functia de presedinte si de partidele care i-au propus. Este interzisa utilizarea de catre un candidat a locurilor speciale pentru afisaj electoral astfel incat sa impiedice folosirea acestora de catre un alt candidat, iar afisajul electoral este permis in alte locuri decat cele stabilite numai cu acordul scris al proprietarilor sau, dupa caz, al detinatorilor si numai cu luarea masurilor impuse de legislatia in vigoare pentru asigurarea sigurantei cetatenilor.
Pe un panou electoral fiecare candidat poate aplica un singur afis electoral. Acesta nu poate depasi dimensiunile de 500 mm o latura si 300 mm cealalta latura, iar cel prin care se convoaca o reuniune electorala, 400 mm o latura si 250 mm cealalta latura.
Sunt interzise afisele electorale care combina culorile intr-o succesiune care reproduce drapelul Romaniei sau al altui stat, dar si afisajul in scop electoral prin aplicarea pe peretii sau pilonii de sustinere a podurilor, tunelurilor, viaductelor, pe indicatoarele rutiere, panourile de orientare si informare rutiera, precum si pe sistemele electronice de reglementare a circulatiei.
Activitatile de propaganda electorala nu pot afecta in niciun fel spatiile verzi, rezervatiile naturale si zonele protejate ecologic, iar folosirea minorilor cu varsta sub 16 ani pentru distribuirea sau amplasarea de materiale de propaganda electorala este interzisa.
Primarii pot aproba instalarea pe domeniul public de catre candidati si, dupa caz, de catre partidele politice care ii sustin a unor amenajari provizorii in scopul distribuirii de materiale de propaganda electorala, daca prin amplasarea lor nu se instituie restrictii de circulatie rutiera sau pietonala.
Campania electorala se poate desfasura in alt stat decat Romania numai cu respectarea legislatiei in vigoare a statului respectiv.
Actiunile de campanie electorala de orice tip in unitatile militare, in scoli, in timpul programului de invatamant, in sediile reprezentantelor diplomatice, precum si in penitenciare, sunt interzise.
Alegatorii pot vota si in sectii speciale
Pe teritorului tarii au fost organizate, pentru alegerile din 22 noiembrie, 21.207 sectii de votare, din care 21.413 sectii de votare interne, numerotate prin ordin al prefectului. Dintre acestea, 18.053 sunt delimitate de primar si 3.360 sunt sectii speciale stabilite prin Hotarare de Guvern, la care se adauga cele 294 de sectii de votare din strainatate, delimitate de MAE.
Electorii vor pune stampila pe buletinul de vot in dreptul candidatului pentru care opteaza. Pentru ca votul sa fie valid, alegatorul va trebui sa puna stampila in interiorul chenarului care incadreaza candidatul respectivului partid.
Pentru prima data, la acest scrutin prezidential, stampilele de vot vor fi personalizate, fiind inscrise pe ele numarul sectiei de vot si judetul in care se voteaza.
Romanii vor putea vota cu actul de identitate emis de statul roman, respectiv carte de identitate, carte de identitate provizorie, buletinul de identitate, pasaportul diplomatic, pasaportul diplomatic electronic, pasaportul de serviciu, pasaportul de serviciu electronic, pasaportul simplu, pasaportul simplu electronic, pasaportul simplu temporar, iar in cazul elevilor din institutiile militare carnetul de serviciu militar.
Pasaportul simplu, pasaportul simplu electronic, pasaportul simplu temporar pot fi folosite pentru exercitarea dreptului de vot numai de catre cetatenii romani aflati in strainatate sau de cetatenii romani domiciliati in strainatate.
Au dreptul sa voteze cetatenii romani care au implinit varsta de 18 ani pana in ziua alegerilor inclusiv. Nu pot vota debilii si alienatii mintal pusi sub interdictie si persoanele care in ziua alegerilor sunt condamnate prin hotarare judecatoreasca definitiva la pierderea drepturilor electorale.
Pentru a-si putea exercita dreptul la vot, cetatenii romani trebuie sa detina acte de identitate valabile. Cei care au actele expirate sau pierdute si vor sa voteze trebuie sa obtina documente permanente de identitate.
In sectiile speciale romanii pot vota dupa ce declara pe propria raspundere ca nu au mai votat si in alta parte, iar aceste locatii vor fi supravegheate de camere web sau camere video.
Al doilea tur de scrutin, pe 6 decembrie
Dupa exercitarea votului de catre cetateni in primul tur, este declarat ales candidatul care a intrunit majoritatea de voturi ale alegatorilor inscrisi in listele electorale permanente. In cazul in care nici unul dintre candidati nu a intrunit majoritatea, se organizeaza al doilea tur de scrutin la care participa numai primii doi candidati stabiliti in ordinea numarului de voturi obtinute in primul tur. Este declarat ales candidatul care a obtinut cel mai mare numar de voturi valabil exprimate.
Campania electorala pentru al doilea tur de scrutin incepe in ziua in care Curtea Constitutionala va anunta numele primilor doi clasati in primul tur de scrutin.
In cazul in care se dovedeste ca votarea si rezultatele alegerilor au fost stabilite prin frauda, Curtea Constitutionala anuleaza alegerile. In aceasta situatie, Curtea va dispune repetarea turului de scrutin in a doua duminica de la data anularii alegerilor.
Cererea de anulare a alegerilor trebuie motivata si insotita de dovezi si se poate face de catre partidele si candidatii care au participat la alegeri, in termen de cel mult trei zile de la inchiderea votarii.
Campania electorala in mass-media
Un numar de 87 de posturi de televiziune si 98 de posturi de radio, publice si private, au anuntat Consiliul National al Audiovizualului (CNA) ca vor difuza si realiza emisiuni electorale in perioada campaniei pentru alegerea presedintelui Romaniei.
De asemenea, emisiuni electorale, care trebuie sa respecte Decizia CNA privind regulile de desfasurare in audiovizual a campaniei electorale pentru alegerea presedintelui Romaniei, vor mai difuza si 44 de posturi TV din tara.
Potrivit Deciziei aprobate de CNA pe 29 septembrie, campania electorala la posturile de radio si televiziune, publice si private, incepe pe 23 octombrie, ora 0,00, si se incheie pe 21 noiembrie, ora 7,00, iar campania electorala pentru al doilea tur de scrutin incepe in ziua in care s-a adus la cunostinta publica data votului.
Candidatii au acces gratuit la serviciile de radio si televiziune, publice si private, numai in emisiunile prevazute de prezenta decizie.
Radiodifuzorii publici si privati pot acorda acces competitorilor electorali numai in emisiuni de promovare electorala (in care candidatii isi promoveaza programele politice, activitatile de campanie electorala prin propria candidatura), emisiuni de dezbatere (in care radiodifuzorii pun in discutie programele electorale si teme de interes public legate de campania electorala, cu participarea candidatilor reprezentantilor competitori electorali, a jurnalistilor, a analistilor si a altor invitati) si informative (in care activitatile de campanie ale candidatilor sunt prezentate cu respectarea principiilor de echitate, echilibru, impartialitate si de informare corecta a publicului).
Inainte cu 24 de ore de inceperea votarii si pana la inchiderea urnelor, se interzice difuzarea emisiunilor si spoturilor electorale, precum si invitarea sau prezentarea candidatilor in programe.
Radiodifuzorii publici si privati sunt obligati sa asigure, in cadrul emisiunilor prevazute, reflectarea desfasurarii campaniei electorale cu respectarea urmatoarelor principii: echitate, echilibru, impartialitate.
Alegerile prezidentiale, pentru prima data separate de parlamentare
In 2009, la 22 noiembrie, vor avea loc pentru prima data, ca urmare a prelungirii mandatului prezidential de la 4 la 5 ani, alegeri pentru Presedintia Romaniei separat de alegerile pentru Parlamentul Romaniei.
In urma cu cinci ani, primul tur de scrutin pentru alegerea presedintelui Romaniei a avut loc pe 28 noiembrie 2004, iar cel de-al doilea, pe 12 decembrie 2004. Peste 10 milioane de romani s-au prezentat la urne la alegeri.
Confruntarea in turul al doilea de scrutin a fost atunci intre Traian Basescu (Alianta D.A. PNL-PD) si Adrian Nastase (Uniunea PSD+PUR). Traian Basescu a castigat mandatul de sef al statului cu 51,23% din voturi. Actualul mandat al presedintelui expira la 21 decembrie 2009.
CITESTE SI:
21 octombrie 2009
Sursa: eMM.ro