Rusii au inceput sa voteze, azi – 4 decembrie, la alegerile legislative care ar urma sa fie castigate de partidul Rusia Unita al lui Vladimir Putin, intr-un peisaj politic inchis, dupa o campanie marcata de nereguli si presiuni fara precedent. Duma de stat, camera inferioara a parlamentului rus, ce va rezulta in urma alegerilor parlamentare, va fi prima cu un mandat de cinci ani, in conditiile in care legislaturile anterioare au functionat cate patru ani.
Pentru ultima oara, pragul electoral este fixat la 7%, urmand ca la viitorul scrutin, din 2016, limita sa fie redusa la 5%. Totusi, partidele care vor obtine intre 6% si 7% din voturi vor primi, la distribuire, cate doua locuri in parlament, iar cele cu 5-6% – cate un loc. In competitia electorala sunt sapte formatiuni politice. Potrivit calculelor, pentru un fotoliu de deputat, vor concura in medie sase candidati.
Circa 110 milioane de alegatori sunt chemati sa ii desemneze pe cei 450 de deputati ai Camerei inferioare a Parlamentului (Duma), in cadrul unui scrutin-test pentru premierul rus, care se pregateste sa revina la Kremlin in 2012, dupa doua mandate de presedinte (2000-2008), pe fondul unei scaderi a popularitatii.
Birourile de vot s-au deschis la ora locala 08.00 (06.00 ora Romaniei) la Moscova si in alte regiuni mai mari din aceasta tara, cea mai mare din lume, care se intinde pe noua fusuri orare, si se vor inchide la ora 17.00 GMT (19.00 ora Romaniei) in vest.
Partidul lui Vladimir Putin, Rusia Unita, cotat cu 53% din optiuni, se va mentine pe primul loc, dar este pe cale sa-si piarda majoritatea constitutionala si sa nu poata adopta legi organice fara sprijinul altor formatiuni. La scrutinul precedent, din 2007, partidul a obtinut 315 mandate de deputat din totalul celor 450, iar acum, potrivit sondajelor, va obtine 253, ceea ce indica si o erodare a popularitatii lui Vladimir Putin.
De asemenea, vor mai accede in forul legislativ rus Partidul Comunist, Partidul Liberal-Democrat si Rusia Justa. Alte trei formatiuni nu au facut parte din parlament si, potrivit sondajelor, nici la alegerile de duminica nu vor depasi pragul electoral de 7%. Este vorba de Iabloko, Cauza Dreapta, Patriotii Rusiei.
Cheltuielile cu organizarea alegerilor se ridica la 7,1 miliarde de ruble (175 milioane de euro), cu 2,8 miliarde de ruble mai mult decat la scrutinul trecut.
Sursa: Agerpres, Mediafax