Birourile de vot s-au deschis azi, 3 iunie, la ora locala 07.00 (04.00 GMT), in Siria, pentru alegeri prezidentiale organizate de actualul regim de la Damasc, iar seful statului in exercitiu, Bashar al-Assad, care candideaza la propria succesiune, este sigur de victoria sa in fata a doi rivali necunoscuti, relateaza AFP. Potrivit Ministerului sirian de Interne, peste 15 milioane de sirieni sunt chemati la urne pentru acest scrutin organizat in zonele controlate de regim si denuntat ca o „parodie a democratiei” de catre opozitie si tarile occidentale.
In luna martie, parlamentul sirian a aprobat o noua lege electorala care, pentru prima data in istoria Siriei, a autorizat participarea mai multor candidati in competitia pentru functia suprema in stat, intr-o tara devastata de mai mult de trei ani de un conflict civil sangeros. Pana acum seful statului sirian era ales prin referendum.
Astfel, actualul presedinte sirian se confrunta cu alti doi candidati, dar acestia sunt putin cunoscuti de catre electorat. Concurentii sai sunt un profesor de la Universitatea din Damasc, Hassan Al-Nouri, si deputatul in parlamentul national Maher al-Najjar, care reprezinta asa-numita opozitie interna moderata.
Contestat din martie 2011, Assad a fost ales presedinte in iulie 2000, apoi si-a pastrat functia in 2007 cu 97,26% din sufragiile exprimate. Unii observatori nu se indoiesc ca va castiga si actuala cursa prezidentiala. Pentru a castiga alegerile din primul tur de scrutin, un candidat trebuie sa obtina mai mult de 50% din voturi. In cazul in care niciun candidat nu obtine aceasta majoritate, un al doilea tur de scrutin va avea loc cu primii doi candidati care au acumulat cele mai multe voturi.
Alegerile, boicotate de opozitie, nu se desfasoara decat in zonele controlate de regim.
Liderul opozitiei din exil, Ahmad Jarba, a facut apel la sirieni „sa stea acasa”, in contextul in care rebelii si militantii denunta „alegeri sangeroase”, iar SUA o „impostura”, in timp ce conflictul s-a soldat cu peste 162.000 de morti, conform unei organizatii neguvernamentale.
Profund divizati, insurgentii si opozitia, la fel ca aliatii lor arabi si occidentali, asista neincrezatori la acest scrutin, care ii va permite lui Assad sa se mentina la putere, in timp ce trupele guvernamentale inregistreaza progrese pe teren. Regimul controleaza in prezent 40% din teritoriu, unde este concentrata 60% din populatie, potrivit expertului sirian Fabrice Balanche.
Sursa: Agerpres