Partidul Nationalist Basc /PNV/ a castigat alegerile pentru parlamentul regional din Tara Bascilor, potrivit rezultatelor scrutinului desfasurat duminca. In viitorul legislativ regional, primul format dupa anuntul organizatiei separatiste basce ETA privitor la incetarea definitiva a focului /la 20 octombrie 2011, n.r./, nationalismul basc este reprezentat atat de formatiunea castigatoare, cat si de coalitia stangii radicale basce /Bildu, apropiata partizanilor separatismului/ care a devenit a doua forta politica din regiune.
Seful nationalistilor basci – Íńigo Urkullu – care urmeaza sa formeze viitorul executiv regional basc, a declarat, la aflarea rezultatelor, ca formatiunea pe care o conduce, care are nevoie de sprijin parlamentar, intrucat nu a obtinut majoritatea absoluta, va cauta sa incheie acorduri cu oricare dintre partidele care au castigat reprezentare in legislativul basc. „Trebuie sa respectam institutiile si sa evitam reformele unilaterale. Facem un pas spre dialog si ne uitam si catre Europa. Tara Bascilor vrea sa participe ia la gasirea solutiilor in Europa. Credem in Europa, suntem Europa, viitorul nostru este Europa”, a spus el.
Numaratoarea a peste 99% din voturile exprimate – peste 1.130.000 – confirma indicatiilor sondajelor efectuate la iesirea de la urne: nationalistii basci au fost votati de 34,6% dintre alegatori, iar pe locul doi in cursa electorala s-a situat coalitia stangii radicale basce, Bildu, care a obtinut peste 25% dintre voturile exprimate.
Marii invinsi ai acestui scrutin pot fi considerati socialistii basci /PSE, care au condus pana acum guvernul regional, cu sprijinul punctual al conservatorilor locali, n.r./, care au pierdut noua fotolii de parlamentari si au ajuns pe pozitia a treia in preferintele electoratului. La randul lor, conservatorii /Partidul Popular/ au cu trei deputati mai putin in viitorul legislativ regional.
La scrutinul regional de duminica a fost inregistrata in Tara Bascilor o rata de participare de 66%, un nivel asemanator cu cel de la alegerile anterioare, care au avut loc in martie 2009. Pe durata ultimei legislaturi, executivul local socialist a condus regiunea cu sprijinul conservatorilor, insa nu a mai obtinut in cele din urma sprijinul acestora pentru trecerea proiectului de buget pentru anul viitor, astfel ca s-a vazut obligat sa declanseze alegeri anticipate.
Sursa: Agerpres