In locul ramas gol dupa decesul IPS Bartolomeu Anania trebuie gasit un successor, asta in conditiile in care Mitropolia Clujului, Albei, Crisanei si Maramuresului nu va fi desfiintata, iar credinciosii transferati la cea a Ardealului. Pana la luarea unei decizii cu privire la viitorul mitropoliei cu sediul la Cluj-Napoca, patriarhul Daniel este cel care a preluat conducerea, avand calitatea de loctiitor pana la organizarea de alegeri. De asemenea, seful Bisericii Ortodoxe Romane asigura si conducerea Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului si Clujului, in calitate de loctiitor arhiepiscop.
Sinodul Mitropolitan a carui conducere a preluat-o patriarhul Romaniei va desemna candidatii, propunerile urmand sa fie completate de Sfantul Sinod, a declarat in direct la radio eMaramures, arhiereul vicar al Episcopiei Ortodoxe a Maramuresului si Satmarului, PS Justin Sigheteanu.
“E o problema a Sinodului Mitropolitan a carui conducere o preia PF Daniel, care va desemna cel putin doi candidati. Si pe urma a Sfantului Sinod plenar de la Bucuresti”, a explicat PS Justin Sigheteanu.
Arhiereul vicar al Episcopiei Ortodoxe a Maramuresului si Satmarului a aratat ca va fi greu de gasit un succesor in locul mitropolitului Bartolomeu.
“E lucru stiut ca nimeni nu va putea ocupa locul gol ramas in urma mitropolitului Bartolomeu, un carturar de exceptie, un mare om de cultura, de litere, care a manuit limba romana ca nimeni altul. Succesorului ii va fi foarte greu dupa mitropolit. Sigur, succesiunea este in firescul lucrurilor si cineva trebuie sa fie ales si sa duca mai departe lucrarile incepute pentru ca iata sunt atatea lucruri incepute pe care n-a apucat sa le duca la sfarsit”, a declarat, in direct la radio eMaramures, PS Justin Sigheteanu.
Conform regulamentului de organizare si functionare a Bisericii Ortodoxe Romane, este “eligibil pentru slujirea, vrednicia si raspunderea de mitropolit oricare ierarh membru al Sfantului Sinod, incepand de la eparhia vacanta, care este doctor sau licentiat in teologie si s-a distins prin viata curata, cultura teologica, demnitate eclesiala, zel misionar si simt gospodaresc”.
Mitropolit devine candidatul care obtine voturile a jumatate plus unu din totalul membrilor prezenti. Daca nici unul dintre candidati nu intruneste numarul necesar de voturi, se organizeaza o noua votare, la care participa primii doi candidati care au intrunit cel mai mare numar de voturi. Devine ales cel care obtine voturile a jumatate plus unu din totalul membrilor prezenti. In caz de paritate, decid sortii.
Rezultatul alegerii se consemneaza intr-un proces-verbal la care se anexeaza buletinele voturilor exprimate. Presedintele anunta solemn numele celui ales, dupa care inchide sedinta de lucru.
Sursa: Camelia Tocaci