Grupurile parlamentare ale UDMR au decis, astazi, 6 decembrie, sa sustina comasarea alegerilor locale cu parlamentare, in conditiile pastrarii sistemului electoral actual si a numarului de parlamentari, a declarat liderul UDMR, Kelemen Hunor, precizand ca el sustine varianta asumarii raspunderii.
„Concluzia grupurilor reunite a fost ca noi pastram sistemul electoral actual si numarul de parlamentari, sistemul proportional nu este un sistem perfect, dar este un sistem care asigura reprezentare proportionala, numai asa vom putea sustine comasarea alegerilor locale cu cele parlamentare”, a precizat Kelemen Hunor, dupa sedinta grupurilor parlamentare reunite ale UDMR.
Kelemen Hunor a precizat ca UDMR dorea un sistem electoral mixt, dar fara sustinerea partenerilor de coalitie acest lucru nu poate fi realizat, asa ca ramane actualul sistem uninominal.
„Noi am sustinut sistemul electoral mixt, dar alta cale nu vad, ramane actualul sistem uninominal, cu hazardul lui, noi doream un sistem electoral mixt, dar fara sustinerea partenerilor nu se poate realiza acest lucru”, a mai spus liderul UDMR.
El a adaugat ca legile electorale trebuie sa ramana asa cum sunt deoarece nu au pot fi modificate pana la sfarsitul anului, iar UDMR nu este de acord sa se schimbe sistemul cu noua luni inainte de alegeri.
Kelemen Hunor a aratat ca in coalitie se va lua luni o decizie daca se va merge pe asumarea raspunderii Guvernului sau pe un proiect de lege pentru promovarea comasarii alegerilor, dar ca probabilitatea de a merge pe asumarea raspunderii este mare.
„In privinta comasarii alegerilor, vom lua o decizie luni daca vom merge pe asumare sau vom intra pe un proiect de lege, dar probabilitatea sa venim cu asumarea este mare si eu sustin aceasta varianta, pentru ca trebuie finalizata aceasta discutie despre comasare, trebuie sa stie fiecare formatiune politica cum se pregateste pentru alegeri, pentru mai sau pentru noiembrie. Cred ca asumarea raspunderii va fi solutia aleasa”, a mai spus Kelemen Hunor.
El a precizat ca UDMR nu discuta despre reducerea numarului de parlamentari deoarece varianta sa de 88 de senatori si 300 de deputati nu este sustinuta de PDL, iar propunerea democrat-liberalilor cu revizuirea Constitutiei si Parlament unicameral nu este dorita de Uniune.
„Nu discutam despre reducerea numarului de parlamentari, noi am propus o varianta cu 88 de senatori si 300 de deputati, nu a fost sustinuta si agreata de PDL. Nu avem alte variante, iar PDL cu revizuirea Constitutiei nu se poate obtine (…) Niciodata nu a fost sustinut sistemul unicameral de catre UDMR”, a spus Hunor.
El a adaugat ca s-ar putea opera o reducere a numarului de parlamentari in functie de rezultatul recensamantului.
Liderul UDMR a aratat ca revizuirea Constitutiei nu este posibila deoarece nu exista doua treimi dintre parlamentari care sa fie de acord, iar legile electorale trebuie sa ramana asa cum sunt.
Intrebat daca UDMR are vreo garantie ca, daca sustine comasarea alegerilor, nu se vor modifica legile electorale, Hunor a raspuns ca nu exista nicio garantie, doar respectarea cuvantului dat si posibilitatea sau imposibilitatea de a face acest lucru.
„Garantie nu exista, doar respectarea cuvantului dat si posibilitatea sau imposibilitatea de a face ceva, nici PDL nu are posibilitatea si capacitatea sa schimbe sistemul electoral singur, nici noi nu avem capacitatea de a schimba sistemul electoral singuri”, a adaugat Klemen Hunor.
Intrebat in legatura cu informatiile aparute potrivit carora UDMR ar fi fost avantajat de sistemul electoral mixt discutat in coalitie in 14 noiembrie, Hunor a spus ca seriozitatea si credibilitatea ii avantajeaza pe unii la alegeri si pe altii nu.
In 14 noiembrie, coalitia convenise comasarea alegerilor pentru noiembrie 2012 si reducerea numarului de parlamentari la 388 – 300 de deputati si 88 de senatori.
Ministerul Administratiei si Internelor a lansat in dezbatere publica, saptamana trecuta, un proiect de comasare a alegerilor in 2012, care mentine norma de reprezentare a parlamentarilor din legislatia in vigoare, ceea ce inseamna ca numarul acestora nu va scadea, la locale populatia luata in calcul fiind cea de la 1 ianuarie 2012, iar pentru generale, cea inregistrata la 31 octombrie 2011.
Surse din PDL au declarat, luni, ca PDL a renuntat la varianta stabilita in coalitie, la propunerea UDMR, privind reducerea numarului de parlamentari la 388, dupa ce a constatat ca aplicarea unei asemenea formule avantajeaza UDMR, care ar castiga mai multe mandate de senatori.
Guvernul isi va asuma raspunderea in Parlament pentru proiectul de lege privind comasarea alegerilor parlamentare si locale si pentru proiectul privind promovarea judecatorilor la ICCJ, cel mai probabil saptamana viitoare, a declarat liderul senatorilor UDMR, Fekete Andras Levente.
Sursa: Mediafax