Meteorologii au dat cod portocaliu de polei pentru Vrancea, Galaţi şi toată zona de sud-est, din Prahova până în Călăraşi.
Cod galben de polei avem pentru zona de nord şi nord-vest, din Satu Mare până în Bistriţa-Năsăud, dar şi în sudul ţării, în Teleorman şi Giurgiu. ANM a prelungit joi atenţionările nowcasting Cod galben de de intensificări ale vântului, valabile în judeţele Giurgiu, Teleorman şi Călăraşi. Potrivit meteorologilor, până la ora 17:00, în localităţi din judeţele menţionate se vor semnala intensificări ale vântului, care la rafală vor atinge viteze de 55 – 65 km/h.
Codul galben de vreme rea se menţine până vineri la la prânz. În toate masivele sudice vor fi ploi, ninsori şi lapoviţă, se pot acumula 50 de litri de apă pe metru pătrat, iar la altitudini mai mici de 1500 metri, stratul de zăpadă se topeşte.
În Moldova şi în zona Orientalilor va ninge, se depune strat nou de zăpadă şi vântul poate atinge viteze de 70 km/h. Vom avea probleme şi în Oltenia şi Muntenia, unde vin ploi serioase şi zăpada se topeşte.
Iar în zona Bărăganului vântul va sufla cu putere şi creşte riscul de polei. În plus, până sâmbătă la amiază, este în vigoare un cod galben de inundaţii pentru mai multe râuri din zona Olteniei.
Ziua de astăzi ne-aduce ploi abundente în zonele de deal şi munte din sud; ninsori în Moldova, viscol pe crestele montane şi lapoviţă prin vestul ţării. Maximele pleacă de la minus 8 grade în Bucovina şi ajung la 11 grade pe litoral.
În Dobrogea şi Bărăgan prindem vreme tare neplăcută, cu ploi frecvente şi vânt intens. Mare atenție la ceață şi la polei! Temperaturile scad faţă de ieri şi doar în sudul litoralului se mai ating valori de 10….11 grade.
Vreme rea găsim şi în Moldova sudică şi în nordul Munteniei. În zonele de la Curbură vin ploi consistente, ce pot lăsa şi 25 de litri de apă pe metru pătrat. Vântul suflă cu putere şi amplifică senzaţia de frig, iar pe şosele este risc mare de polei. La noapte apar ninsori cu lapoviţa şi se menţine riscul de polei sau gheţuş.
În nordul Moldovei şi în Bucovina avem o zi de iarnă aspră. Continuă să ningă, aşa că stratul de zăpadă va creşte substanţial. Şi vântul va sufla cu putere, iar temperaturile rămân extrem de scăzute, chiar şi la amiază.
În nordul Transilvaniei şi în Maramureş va fi puţin mai cald. Norii persistă şi vor aduce lapoviţă pe timpul zilei şi ninsori după lăsarea nopţii. Apar şi condiţii de polei, iar temperaturile ajung pe la 2…3 grade.
Şi în ţinuturile vestice avem atmosferă închisă şi multă umezeală. Se face mai frig decât ieri, o să plouă din când în când, iar la noapte vor fi ninsori şi lapoviţă.
Vreme urâtă găsim şi în Transilvania, iar în zonele montane vor fi precipitaţii consistente şi se pot acumula 25 de litri de apă pe metru pătrat. Pe creste va ninge viscolit, în rest se aşteaptă ploi şi lapoviţă, iar pe şosele poate să apară poleiul.
În Oltenia sunt probleme serioase. O să plouă destul de mult şi asta va duce la topirea zăpezii, în special în regiunile deluroase. Este risc de inundaţii pe râurile din zonă; maximele ajung la 3…4 grade, iar peste noapte apare lapoviţă.
Şi în ţinuturile sudice găsim vreme urâtă, cu vânt şi precipitaţii. Vor fi mai mult ploi, însă nu este exclusă nici lapoviţă. Mare grijă la poleiul de pe şosele!
În Bucureşti, atmosfera va fi în continuare agitată, vântul va sufla cu viteze de 50…55 Km/h, iar ploile vor fi consistente. La noapte, temperaturile coboară sub pragul îngheţului şi apar condiţii de lapoviţă şi chiar ninsoare.
La munte, aşteptam precipitaţii zdravene în masivele sudice, adică în Munţii Banatului, în Meridionali şi Carpaţii de Curbură. Aici se pot acumula până la 25 l/mp, sub formă de ninsoare viscolită la peste 1500 metri altitudine, dar mai mult ploi cu lapoviţă în rest, aşa că asistăm la topirea stratului de zăpadă. Va ninge şi în zona Orientalilor, unde se face mai frig decât miercuri.