La aceasta ora, in Maramures este in vigoare atat o avertizare meteorologic, cat si hidrologica Cod galben. Ambele sunt valabile pana duminica, 19 iulie, cea meteo urmand sa fie ridicata la ora 21.00, iar cea hidrologica, abia doua ore mai tarziu – adica la ora 23.00. Prefectura Maramures a avertizat comitele locale pentru situatii de urgenta. Ar fi de precizat ca, in ciuda faptului ca Maramuresul nu s-a aflat pe lista judetelor in care s-a anuntat Cod galben de canicula, azi, 18 iulie, in municipiul Sighetu Marmatiei, indicele de confort-umiditate a atins la orele dupa-amiezii pragul critic de 80 de unitati. Dupa caldura, se anunta insa prapadul – cel putin dupa cum preconizeaza meteorologii si hidrologii.
Administratia Nationala de Meteorologie a emis o atentionare meteorologica de cod galben in Maramures de sambata seara pana duminica, 19 iulie, ora 21.00. In acest interval se vor semnala instabilitate atmosferica accentuata, intensificari ale vantului care vor lua aspect de vijelie, frecevente descarcari electrice.
Cantitatea de precipitatii va depasi local 25 l/mp si izolat 50 l/mp. Pe arii restranse se va semnala grindina.
De asemenea, Institutul National de Hidrologie si Gospodarire a Apelor a emis o atentionare hidrologica de cod galben in bazinele hidrografice ale raurilor Iza si Viseu.
Atentionarea este valabila in intervalul 18 iulie, ora 20.00 – 19 iulie, ora 23.00. Precipitatiile sub forma de ploaie vor avea caracter torential si pot produce scurgeri importante de pe versanti, torenti si paraie, care pot duce la formarea de viituri rapide, cu efect de inundatii locale, acumulari de apa in zonele urbane, respectiv cresteri de debite si niveluri pe unele rauri mici din zonele de deal si de munte din bazinele hidrografice ale celor doua rauri maramuresene, au aratat hidrologii.
Urmare a acestei atentionari, s-a solicitat comitetelor locale pentru situatii de urgenta din unitatile administrativ-teritoriale situate, in zona, urmarirea evolutiei situatiei hidrometeorologice in conformitate cu „Regulamentul privind gestionarea situatiilor de urgenta generate de inundatii, fenomene meteorologice periculoase, accidente la constructii hidrotehnice si poluari accidentale”.
Cetatenilor li se recomanda sa nu isi parcheze autovehiculele sub copac, in apropierea panourilor publicitare sau elemente de arhitectura care pot fi dislocate de rafalele de vant puternic. De asemenea, este important sa isi inchida ferestrele de la locuinte si alte categorii de constructii.
Turistilor li se solicita sa nu isi instaleze corturile si sa nu se campeze in apropierea vailor sau paraielor, podurilor si podetelor din zona montana pentru a evita sa fie surprinsi de viituri sau scurgeri de pe versanti.
Sursa: Ioana Osan