Vezi VIDEO
Boala limbii albastre a ajuns si in Maramures. Rezultatul analizelor, venit de la Institutul de Diagnostic si Sanatate Animala Bucuresti, a confirmat cazul de boala limbii albastre in satul Slatioara, apartinand de comuna Stramtura. In acest context, pe o raza de 20 de km in jurul focarului este interzisa organizarea de targuri, expozitii sau piete de animale pentru speciile rumegatoare.
Inspectorii sanitar-veterinari maramureseni sunt in alerta dupa ce cazul de boala limbii albastre inregistrat la o bovina din Slatioara a fost confirmat.Cu aceasta ocazie s-au dat dispozitii clare pentru a evita extinderea acestei afectiuni. Printre altele, sunt interzise targurile pe o raza de 20 de km in jurul focarului.
„Institutul de Diagnostic si Sanatate Animala Bucuresti ne-a confirmat in cursul acestei zile prezenta virusului in probele transmise. Avem doua buletine de analiza din partea dansilor care confirma acest lucru. Masurile restrictive in ce priveste circulatia animalelor raman in vigoare. Pe acea raza de 20 de km instituita in jurul localitatii se interzice organizarea de targuri, expozitii sau piete pentru speciile rumegatoare”, a declarat purtatorul de cuvant al Directiei Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor Maramures (DSVSA), Marius Sima.
Totodata rumegatoarele din zona aflata in apropierea focarului nu se pot deplasa decat pentru sacrificare imediata, iar cei care doresc sa comercializeze animale au nevoie de avizul DSVSA Maramures.
„Rumegatoarele din acea zona de control de 20 de km se pot deplasa doar pentru sacrificare imediata in abator daca nu prezinta semne clinice de boala. Orice miscare din zona de supraveghere, zona aflata in afara acelui perimetru se poate face doar cu acordul DSVSA. Cei care doresc sa comercializeze animale au obligatia de a solicita in primul rand avizul Directiei Sanitar Veterinare comunicandu-ne intentia de a comercializa aceste animale si unde doresc sa plece. Daca in acel areal bine stabilit de 20 de km se doreste introducerea unui animal nou din specia rumegatoarelor trebuie sa stie ca acel animal nu va mai putea parasi zona respectiva”, a precizat Marius Sima.
Inspectorii sanitar-veterinari maramureseni mai spun ca aceste masuri restrictive se mentin pana la scaderea temperaturilor. E nevoie de sapte zile consecutiv in care sa se inregistreze sub 10 grade, pentru ca doar in aceste conditii efectele se vor diminua.
Boala limbii albastre nu afecteaza oamenii si nu exista riscul ca afectiunea sa fie contactata sau transmisa prin carne sau lapte. Boala are insa o rata de mortalitate care poate ajunge si la 100% din efectiv. Acesta e si motivul pentru care autoritatile sunt in alerta la nivel national pentru a evita raspandirea virusului.
Localitatile aflate pe raza de 20 de km in jurul focarului:
Stramtura, Barsana, Rona de Sus, Rona de Jos, Bistra, Petrova, Ruscova, Leordina, Viseu de Jos, Viseu de Mijloc, Sieu, Rozavlea, Bogdan Voda, Dragomiresti, Ieud, Poienile Izei, Botiza, Baiut, Budesti, Desesti, Ocna Sugatag, Giulesti, Calinesti, Oncesti, Vadu Izei.
Sursa: CameliaTocaci