Vezi VIDEO
Targurile de animale din judetul Maramures vor fi inchise de astazi, 12 septembrie si pana la inceputul lunii octombrie. Decizia a fost aprobata in sedinta Centrului local de combatere a bolilor transmisibile ale animalelor si ale zoonozelor, convocata astazi, 12 septembrie, la Prefectura Maramures. Oficialii Directiei Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor Maramures (DSVSA) spun ca masura s-a impus pentru a se evita pagubele materiale ce ar putea fi cauzate de aparitia bolii limbii albastre.
Boala limbii albastre continua sa faca pagube in mai multe judete din tara. Deocamdata in Maramures nu a fost semnalat niciun caz de acest gen, dar oficialii Directiei Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor Maramures au decis sa ia masuri care sa previna aparitia problemelor. In acest context s-a decis ca pana la inceputul lunii octombrie, fermierii maramureseni sa nu-si mai poata vinde animalele in targuri.
„Acesta e un set de masuri care se instituie in asa fel incat sa nu provocam pagube colaterale in judetele unde aceasta boala nu evolueaza in prezent. In tot Ardealul nu sunt probleme, dar masura aceasta de a se extinde interzicerea circulatiei animalelor e foarte buna si ea se refera la speciile receptive. Din discutiile Comitetului pentru situatii de urgenta noi o vom aplica pana in 5 octombrie la toate speciile, ca sa nu existe confuzie. Vorbim de specii receptive; oaie, capra si bovine si nu se intelege pana la final, pentru ca omul spune daca imi pun un purcel pun si un vitel ca n-am gresit decat pe jumatate”, a declarat directorul adjunct al DSVSA Maramures, Vasile Pop.
Prefectul judetului Maramures, Anton Rohian, considera ca interdictia se impune tocmai pentru a evita pagubele in cazul fermierilor.
„Decat sa avem pagube materiale pe care sa nu le putem gestiona si pe urma sa avem probleme din punct de vedere a platii pagubelor, exista un demers catre Comunitatea Europeana pentru despagubiri si acest demers l-am facut pentru a incerca sa inteleaga maramuresenii ca e in folosul lor si al judetului”, a precizat prefectul Anton Rohian.
Conform reprezentantilor DSVSA Maramures, boala limbii albastre evolueaza „in jurul lantului carpatic, incepand de la Buzau si extinzandu-se pana in Botosani si chiar Caras Severin”. Boala limbii albastre este transmisa de catre o insecta de la un animal bolnav la altul sanatos. Ingrijorator este ca boala are o rata de mortalitate care poate ajunge si la suta la suta din efectiv. De aici si teama autoritatilor pentru raspandirea virusului.
Sursa: Camelia Tocaci