Vezi VIDEO
Medicii veterinari din Maramures trag un serios semnal de alarma cu privire la numeroasele cazuri de muscaturi de capuse, aparute in ultimele luni. Specialistii spun ca acest insecte sunt responsabile de transmiterea a numeroase boli, ce au manifestari clinice grave, care pot duce chiar si la moartea animalului.
Medicii spun ca protejarea animalului trebuie facuta pe o perioada indelungata, respectandu-se cu strictete calendarul stabilit de veterinar. Produsele destinate protectiei impotriva capuselor au un efect de scurta durata, iar daca unele etape sunt omise, acestea devin complet ineficiente.
„Exista mai multe moduri de a proteja animalele de actiunea capuselor, dar stapanii trebuie sa inteleaga ca aceste actiuni trebuie facute sistematic si dupa un anumit calendar. Niciun medicament nu are o actiune foarte indelungata, nu sunt produse cu efect de lunga durata, marea lor majoritate actionand pana in 2-3 saptamani. Exceptie fac unele produse care pot actiona pe o perioada de doua-trei luni. Daca nu exista consecventa in aplicarea acestor tratamente, daca se aplica cu pauze foarte mari, ele sunt complet ineficiente”, a declarat medicul veterinar Dinu Mahalean.
Capusele sunt extrem de periculoase, indeosebi pentru caini, deoarece sunt responsabile de transmiterea unor boli foarte grave.
„Noi le consideram, cel putin de cativa ani, foarte periculoase. Nu toate capusele, insa, transmit boli, ci doar cele infestate cu agenti microbieni. In principiu, sunt sase boli transmisibile prin capuse, in special la caini. Este vorba despre babesioza, ehrlichioza, boala Lyme sau borelioza, Rickettsia, anaplasma si hepatozoonoza, aceasta din urma presupunand inghitirea capusei de catre animal. Sunt foarte periculoase, pentru ca ele au o mare varietate din punct de vedere al exprimarilor clinice. Ele evolueaza cu afectarea sangelui, iar apoi afecteaza organele interne, cel mai des ficatul si rinichii, iar in unele cazuri sistemul nervos central”, a explicat Dinu Mahalean.
Simptomele majoritatii bolilor transmise de capuse includ slabirea, schiopatatul, umflarea incheieturilor sau anemia. Primele semne ale bolii pot aparea dupa cateva zile, saptamani sau chiar luni de la infectare. Mai mult, unele capuse pot provoca o reactie severa, care culmineaza cu paralizie, dar care se remediaza treptat dupa ce parazitul este indepartat.
Sursa: Tania Purcaru